GroenLinks

Femke Halsema over 2 jaar Balkenende 2

19 mei 2005

Bijdrage van Femke Halsema aan het Verantwoordingsdebat met de regering.

We leven nu bijna drie jaar in een land met een rechtse meerderheid. Bevalt het een beetje? Bent u gelukkiger dan drie jaar terug? Heeft u het beter gekregen? Willen wij graag op deze manier verder? Het grote bevolkingsonderzoek 21minuten.nl geeft een duidelijk antwoord op die vragen. De bevolking is pessimistisch over de toekomst en maakt zich zorgen over Nederland. De bevolking ervaart dit kabinet als een rechtse winter. Mensen hebben het koud gekregen, voelen zich in de kou gezet. zij vrezen polarisatie en zijn bang. Vanochtend werd nog eens bekend dat laagopgeleide jongeren veel pessimistischer zijn geworden over hun toekomst.
De steun voor het huidige regeringsbeleid is gering. Er is een kloof tussen wat de bevolking wil en wat deze regering biedt. Geen wonder dat het vertrouwen in het kabinet een historisch dieptepunt bereikt van 19%. Graag van de premier een reactie op deze toch ook voor hem zeer teleurstellende uitkomsten. En graag zonder positivo-retoriek Uit 21minuten.nl blijkt wat mensen willen. De samenleving moet meer solidair en bescheiden en minder materialistisch en behoudend worden. Men verkiest een lagere druk op het milieu en een grotere inkomenszekerheid boven hogere welvaartsgroei en lagere werkloosheid. Wat men wenst wordt gekenmerkt door begrippen als `solidair', `kwaliteit van bestaan', `gelijk' en `zelfstandig'. De regering weigert fatsoenlijk te reageren op deze uitkomsten. Geen wonder, want de uitkomsten zijn uiterst pijnlijk. De kabinetten Balkenende 1 en 2 voeren nu 3 jaar lang hetzelfde beleid. Balkenende 2 is precies halverwege. Daarom is dit moment geschikt om een tussenbalans te maken, een mid term review. Het is te waarderen dat de regering hier nu voltallig aanwezig is en zich bij monde van de minister-president verantwoordt. Helaas voelen de regeringsfracties die verantwoordelijkheid niet. Kennelijk nemen zij de minister-president net zo weinig serieus als de bevolking. Misschien zijn de coalitie collega's ook zo ontevreden over de geleverde prestaties dat ze denken we kunnen beter buiten gaan folderen.
Want uit de verantwoordingsstukken blijkt dat veel niet op orde is. Uit de stukken wordt niet duidelijk welke doelen gehaald worden, waarom sommige doelen tussentijds gewijzigd zijn en welke beleidsconclusies getrokken worden. Hoe kan dat, vraag ik de premier. Op zijn eigen terrein: het innovatieplatform, zijn de doelen en prestaties zo vaag dat niemand nog weet wat daar eigenlijk gebeurt. Dit moet voor hem - na 2 jaar aan het roer - toch ook een teleurstellende constatering zijn? Om het vertrouwen van burgers te winnen zou dit kabinet er alles aan moeten doen om te laten zien welke resultaten behaald zijn en waar dit kabinet in 2007 op afgerekend wil worden. Het geloofwaardigheidsprobleem wordt met deze verantwoording alleen maar groter.

De schokkende aanslagen in New York en Madrid en de weerzinwekkende moorden op Fortuyn en Van Gogh zorgden voor veel angst, onzekerheid en verwarring. Prominente rechtse politici hebben die emoties, angsten en tegenstellingen verder aangewakkerd. Mensen worden banger en bevolkingsgroepen raken verder uit elkaar gedreven. Tegelijkertijd wordt een conservatieve agenda doorgedrukt, waarbij burgerrechten worden opgeofferd en de bevolking, en met name de nieuwkomers en allochtonen, tot discipline en conformisme wordt gedwongen. Dit maakt veel meer kapot dat ons lief is. Nederland wordt daar niet alleen minder prettig maar ook minder veilig van.
De politiek van de angst werkt niet om mensen betrokken te maken, hoop te geven, enthousiast te krijgen. Het kabinet is ook de gevangene geworden van de dynamiek van de angst. Dat geldt zelfs bij één van de meest hoopvolle naoorlogse projecten van vrede en veiligheid, de vorming van de Europese Unie. De nieuwe Europese Grondwet versterkt en verbetert dat project. De Grondwet zorgt voor een democratischer, groener en socialer Europa dat meer een eigen rol kan spelen in de wereld. Het fungeert ook als project van hoop voor hervormers in landen die toe zijn getreden of willen treden tot de Europese Unie. De Grondwet is hard nodig om grensoverschrijdende problemen aan te pakken, zoals de luchtvervuiling en het internationale terrorisme. Het kabinet weet dit project echter niet anders te verdedigen dan door mensen angst aan te praten: oorlog, het licht uit, banenverlies als je tegenstemt. Wij namen het initiatief voor dit referendum juist om te breken met die dynamiek, om de politiek te dwingen de bevolking op een positieve manier te betrekken. Maar de bekrompen politiek van angst van dit kabinet staat een kosmopolitische politiek van hoop in de weg.

Zo blijkt uit onderzoek (Maurice de Hond) dat het meest genoemde argument om tegen de grondwet te stemmen is "omdat ik tegen de toetreding van Turkije tot de EU ben". GroenLinks wil dat de regering het misverstand over Turkije ontzenuwt door nu toe te zeggen dat het de mogelijkheden wil verkennen voor een EU-breed referendum over de toetreding van Turkije tot de EU. In Frankrijk, Oostenrijk en België is een nationaal referendum over Turkije al aangekondigd. In Denemarken en Ierland is een referendum vrijwel een automatisme. Kies dan voor de koninklijke weg: zorg voor een duidelijk moment waarop apart over deze toetreding heel het Europese volk wordt geraadpleegd. Overigens, minister Bot heeft in zijn Humboldt lezing (2 juni 2004) al gepleit om in het algemeen na te denken over het instrument van een EU-breed referendum. Graag een reactie.

Ook na 3 jaar Balkenende kwakkelt onze economie voort. Honderdduizenden mensen hebben hun baan verloren. De regering slaagt er nog steeds niet in om met effectief beleid voor meer banen te zorgen. De Nederlandse economie is ook één van de slechtst presterende Europese economieën. Het kabinet dient zich daar eindelijk voor te verantwoorden; en belangrijker nog, daarvan te leren. Datzelfde geldt voor de ontwikkeling van de koopkracht. De inkomensverschillen zijn veel te sterk toegenomen: de hogere inkomens konden zich onbekommerd verrijken, de lage inkomens leveren keer op keer in. De premier lijkt daarvan te hebben geleerd, gezien zijn uitspraak dat de hij meer wil opkomen voor de zwaksten: chronisch zieken en ouderen met alleen AOW. Maar waarom lezen wij in het Jaarverslag, waarbij het kabinet 41 speerpunten heeft geformuleerd, dan helemaal niks over de inkomens!
Wij verwachten vandaag boter bij de vis. De Nederlandse schatkist kreeg deze week een meevaller van 122 miljoen euro uit Brussel (over het jaar 2004). GroenLinks wil dat dit geld wordt gebruikt voor de - meest kwetsbaren - de nieuwe prioriteit die ook de premier heeft geformuleerd. Graag een reactie.

Wie veel biedt, mag veel eisen, maar dit kabinet biedt geen enkel perspectief. Wel voor de wapenindustrie, maar niet voor leerlingen in overvolle klassen en verouderde gebouwen. Wel voor privé-klinieken, maar niet voor ouderen die verpleging nodig hebben. Wel voor topmanagers, niet voor leraren en verplegers die zich een slag in de rondte werken voor een bescheiden loon. Er is ook wel perspectief voor de auto-industrie, maar niet voor opgroeiende kinderen die steeds meer last hebben van de luchtvervuiling. Het kabinet biedt wel perspectief aan de bio-industrie, maar niet aan dieren, of de mensen die dieren een fatsoenlijk bestaan gunnen.

Het milieubeleid is misschien wel de grootste mislukking van dit kabinet. De verantwoording hierover is volstrekt onder de maat. De `Milieubalans 2005' sprak vorige week boekdelen. Milieudoelen worden voor 90% niet gehaald, terwijl die doelen vaak al veel te voorzichtig zijn. Wat wel wordt bereikt, is te danken aan oud beleid. Het kabinet stelt het noodzakelijke nieuwe beleid alsmaar uit. De gevolgen daarvan vinden wij allen dagelijks aan den lijve. 18.000 mensen sterven 10 jaar te vroeg door slechte lucht. En de staatssecretaris zwaait alleen maar machteloos met potjes roet, zonder ertegen op te treden. De klimaatverandering versnelt. De natuur, de groene ruimte en ecosystemen worden dagelijks verder aangetast. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat de regering het niet anders wil. Een grote meerderheid van de Nederlanders denkt daar heel anders over. Zij geven de voorkeur aan een land met een ontspannen samenleving waar veel aandacht is voor natuur en milieu en waar de oude economie niet de maat aller dingen is.

GroenLinks vindt het de hoogste tijd voor een linkse lente die hoopvol is, optimistisch en laat zien dat het anders kan. Op veel terreinen hebben wij concrete alternatieven aangedragen. Ik verwijs naar onze tegenbegrotingen, die wij consequent - jaar na jaar
- indienen. Ik verwijs ook naar onze nota 100% samenleving. Waarin wij een visie mét beleidsinstrumenten leveren voor de komende 30 jaar. Ook vandaag denken wij constructief mee. Door een voorstel te doen, die de campagne rond de grondwet kan versterken. Door de koopkracht voor de meest kwetsbaren te verbeteren. Beide zaken worden door deze premier als prioriteit gezien. Kom nu over de brug, haal de vorst uit de grond. Anders zal de kiezer in 2006 en 2007 u - en ik zal het niet betreuren - de Linkse Lente in de maag splitsen.

«