Gemeente Gouda


gemeente wil taken beheer en onderhoud openbare ruimte uitbesteden(20/04/05)

De gemeente wil een deel van de taken voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte uit besteden. Het gaat om werkzaamheden aan bijvoorbeeld groen, wegen, tunnels en waterwegen. Burgemeester en wethouders zijn dinsdag 19 april in principe akkoord gegaan met een voorstel op hoofdlijnen. De gemeente wil de beheer- en onderhoudstaken overdragen aan het bedrijf Cyclus. Cyclus gaat samenwerken met het werkvoorzieningschap Promen, wat extra kansen op werkgelegenheid biedt aan mensen met een arbeidsbeperking. De gemeente behoudt de taak van regisseur.

Met het uitbesteden van de taken wil de gemeente jaarlijks tussen de 700.000 en 800.000 euro besparen. Hieraan vooraf gaat een eenmalige investering van ongeveer 400.000 euro om de uitbesteding voor te bereiden. De afspraak is dat Cyclus de werkzaamheden die de dienst Beheer nu verricht voor tien procent minder kosten verricht, uitgaande van gelijkblijvende kwaliteit. De gemeente wil met Cyclus een langdurige dienstverleningsovereenkomst sluiten, zodat de continuïteit van de werkzaamheden en de werkvoorziening van de medewerkers kunnen worden gewaarborgd.

Het plan op hoofdlijnen moet nog nader worden uitgewerkt. Dat gebeurt de komende maanden. De feitelijke dienstverleningsovereenkomst en de afspraken worden dan op detail uitgewerkt.

Cyclus en Promen

Cyclus en Promen zijn beide Goudse bedrijven, waarmee de gemeente al jarenlange banden heeft.

Cyclus is het afvalbedrijf van de regios Midden-Holland en Rijnstreek. Het bedrijf werkt voor negentien gemeenten uit de omgeving. Cyclus is ontstaan door verzelfstandiging van een aantal gemeentelijke reinigingsdiensten, waaronder de toenmalige stadsreiniging van Gouda. Cyclus verzorgt voor de gemeente Gouda het inzamelen en verwerken van al het huishoudelijke afval, het reinigen van de straten en ongediertebestrijding en gladheidbestrijding.

De gemeente Gouda is aandeelhouder en dus mede-eigenaar van Cyclus. Cyclus zet voor de over te dragen taken een aparte eenheid Beheer op, waar de taken en medewerkers worden opgenomen. Alle gemeentelijke groenactiviteiten besteedt Cyclus uit aan onderaannemer Promen (voorheen Sterrenborgh). Promen richt zich op het organiseren van leerwerkplekken voor mensen die als gevolg van een handicap een moeilijkere positie op de arbeidsmarkt hebben.

Medewerkers

Uitgangspunt is dat ongeveer tachtig medewerkers overgaan naar Cyclus. Ook delen van ondersteunende functies en faciliteiten zoals de afdelingen Personeel en Organisatie en Financiën gaan over naar Cyclus. Voor de medewerkers wordt een sociaal plan gemaakt.

Werkzaamheden

De werkzaamheden die overgaan naar Cyclus behelzen werkvoorbereiding, onderhoudswerkzaamheden aan wegen en straten, markeren en belijnen, openbare verlichting, bruggen en tunnels, afwateringskanalen, singels en grachten, plantsoenen en wandelplaatsen, riolen en gemalen.

Verdere besluitvorming

De gemeenteraad moet op 27 juni nog over dit plan besluiten en de ondernemingsraad moet er nog over adviseren. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel op hoofdlijnen, wil het college de raad vragen om een mandaat, zodat het college een akkoord kan aangaan met Cyclus en Promen, zonder opnieuw de raad te hoeven raadplegen.

OptimaForma

Het plan om de beheer- en onderhoudstaken uit te besteden, past binnen OptimaForma, waarmee de gemeente zich wil toeleggen op de rol van regisseur en uitvoerende taken zoveel mogelijk wil uitbesteden. OptimaForma moet leiden tot een structurele besparing van ruim 13 miljoen euro vanaf 2008.
Footer