Time : 2:25:09 PM
Date : Thursday, May 19, 2005
Sender Name: CTB

Een delegatie van de Zuid-Afrikaanse politie op bezoek voor opleiding bij instanties van de Belgische politie

In het kader van de samenwerkingsakkoorden tussen België en Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse politie geïnteresseerd in de ervaring van de Belgische politie op diverse gebieden, zoals massabeheersing, misdaadpreventie, anti-oproerbrigades en de opleiding van politieagenten.
Een delegatie van een tiental leden van de Zuid-Afrikaanse politie neemt deze week deel aan een "study tour" die wordt gecoördineerd door de Belgische Technische Coöperatie. De agenten zullen een aantal bezoeken afleggen: aan de lokale politie van Gent, aan het communicatiecentrum van het Astridproject, aan de Belgische Politieacademie, de anti-oproereenheid en een debriefing van EURO 2000, met het oog op de aanstaande organisatie van de wereldcup voetbal in 2010.

De bijdrage van de Belgische Technische Coöperatie aan de samenwerking tussen de twee politie-eenheden gaat terug tot de periode na de democratische verkiezingen in 1994, toen België zich ertoe verbond om het democratiseringsproces in Zuid-Afrika actief te steunen. Het eerste project was gericht op de overgang van een repressieve politie-eenheid naar een openbare dienstverlenende instelling voor de bevolking. Het succes van deze ervaring werd in 2002 bekrachtigd door een nieuw verzoek tot samenwerking. Deze keer was het de bedoeling dat de Belgische politie zou bijdragen aan het creëren van een veilige omgeving door de versterking van de capaciteiten van de agenten in de politiebureaus, vooral in de gebieden met een hoge criminaliteit, die tevens de armste gebieden zijn. Opnieuw speelt de Belgische Technische Coöperatie een faciliterende rol tussen de Belgische en de Zuid-Afrikaanse politie. Het project is voorzien voor een duur van 3 jaar. De bijdrage van de federale Staat aan dit project wordt geraamd op 3 miljoen ¤.

Voortbordurend op de reeds bestaande wederzijdse uitwisseling van ervaringen tussen België en Zuid-Afrika, kan het bezoek van de Zuid-Afrikaanse delegatie nieuwe perspectieven openen voor de samenwerking tussen de twee instellingen, nu Zuid-Afrika een steeds grotere rol opeist op het wereldtoneel.

OVER DE BTC

De Belgische Technische Coöperatie (BTC) is een Belgische organisatie met een internationale werking, die actief is op het vlak van ontwikkelingssamenwerking. De missie van de BTC is het realiseren van ontwikkelingsacties met andere partners op het terrein, vooral in naam van de Belgische staat (maar in tweede instantie ook voor andere geldschieters), met het oog op duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. De BTC is in zo'n dertig landen aanwezig met meer dan 250 projecten en biedt haar partners aangepaste oplossingen met het oog op het versterken van hun capaciteiten. De expertise van het personeel strekt zich uit over verscheidene gebieden, gaande van basisgezondheidszorg tot budgettaire ondersteuning, via onderwijs, basisinfrastructuur, landbouw, voedselveiligheid en maatschappijopbouw.

Perscontact:
Marie-Christine Boeve
T 02 505 37 92 - 0496 57 15 05
F 02 502 98 62
E marie-christine.boeve@btcctb.org
www.btcctb.org

URL: http://www.btcctb.org