Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA Den Haag Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AI/CB/05/25240

Onderwerp Datum Contactpersoon Jaarverslag Arbeidsinspectie 2004 19 mei 2005

?/. Hierbij zend ik u het Jaarverslag 2004 van de Arbeidsinspectie toe.

Op de volgende punten uit dat verslag wil ik de aandacht vestigen. In 2004 is het aantal door de Arbeidsinspectie (AI) afgesloten zaken met bijna dertig procent gestegen tot 32.848. Onder een zaak wordt verstaan een bezoek aan een bedrijf en alle daaruit voortvloeiende handelingen, inclusief eventuele hercontroles indien overtredingen zijn geconstateerd. De grootste relatieve toename (60%) deed zich voor bij de afgesloten zaken op het gebied van de arbeidsmarktfraude. Deze stijging was mede mogelijk doordat de het aantal inspecteurs op het gebied van arbeidsmarktfraude met veertig is toegenomen. Het amendement Verburg op de SZW-begroting 2003 heeft de structurele uitbreiding van de inspectiecapaciteit van de AI op het gebied van de arbeidsmarktfraude mogelijk gemaakt.

Van de totale inspectiecapaciteit van de AI werd 34 % besteed aan het uitvoeren van inspectieprojecten naar arbeidsomstandigheden. Inspecties die werden uitgevoerd naar aanleiding van meldingsplichtige arbeidsongevallen ongevallen vroegen om 22% van de capaciteit. Het toezicht op de risicobeheersing op zware ongevallen, de z.g. Major Hazard Control, legde een beslag op 11% van de inspectiecapaciteit. Om arbeidsmarktfraude tegen te gaan werd 23 %van de capaciteit ingezet. Deze capaciteitsverdeling komt nagenoeg overeen met de voor 2004 geplande capaciteitsverdeling.
De AI heeft in 2004 een betere naleving van de Arbo-regelgeving geconstateerd. Het percentage inspecties waar een handhavingsinstrument is ingezet daalde van 57% in 2003 naar 50% in 2004. Hierbij dient evenwel wel opgemerkt te worden, dat zonder de in 2004 doorgevoerde versoepeling van het handhavingsbeleid ten aanzien van de aanwezigheid van de Risico Inventarisatie en Evaluatie het laatstgenoemde percentage hoger zou zijn uitgevallen. De inzet van de AI heeft er toe geleid dat de naleving in de geĂŻnspecteerde bedrijven sterk verbeterd is, bij hercontrole bij de bedrijven waarbij een handhavingsinstrument moest worden ingezet waren in 95% van de gevallen de overtredingen opgeheven. Het bedrag van de opgelegde bestuurlijke

2

boetes wegens overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet is in vergelijking met het voorafgaande jaar met ruim8 % gestegen en kwam uit op 7.359.235.

Bij het toezicht op de risicobeheersing op zware ongevallen werden op basis van het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BZRO) 25 veiligheidsrapporten ontvangen en beoordeeld. Daarnaast werden 137 inspecties uitgevoerd en 20 ongevallen onderzocht, er werden daarbij 52 waarschuwingen gegeven, 61 eisen tot naleving ingediend en 6 processen-verbaal opgemaakt.

Van de inspectiecapaciteit van de AI op het gebied van arbeidsmarktfraude wordt 37 procent ingezet binnen multidisciplinaire interventieteams. Dit zijn samenwerkingsverbanden waaraan de Belastingdienst, de Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen, het Openbaar Ministerie en de Sociale Verzekeringsbank en de gemeenten deelnemen. Wegens overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen werden 1063 processen-verbaal uitgeschreven, waarbij ruim 2800 illegaal tewerkgestelden waren betrokken. In 2004 werden door de AI de voorbereidingen getroffen voor de invoering op 1 januari 2005 van de bestuurlijke boete bij de Wet arbeid vreemdelingen.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)