Gemeente Haaksbergen

"Herdenking op 4 en 5 mei emotioneel en stijlvol"

Burgemeester Loohuis: 'de deelname aan de stille tocht was groot' "'s Avonds 4 mei was een herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk. Daarna een stille tocht die eindigde aan de voorkant van het gemeentehuis aan de Markt. Diverse bloemen en kransen zijn daar gelegd. Vervolgens zijn twee minuten stilte in acht genomen. De deelname aan de tocht was bijzonder groot. Deze keer liepen zeker twee keer zoveel mensen mee als andere jaren", aldus burgemeester Loohuis.

Engelse veteranen
De activiteiten voor de zestigste herdenking en de zestig jaar bevrijding begonnen met de ontvangst van zes Engelse veteranen. "Deze veteranen die zestig jaar geleden betrokken waren bij de bevrijding van Haaksbergen, hebben hun aanwezigheid heel emotioneel ervaren. Dat is ook niet verwonderlijk als je nagaat dat de jongste van hen ruim tachtig jaar oud was", vertelt Loohuis die op Bevrijdingsdag een herinneringsmedaille uitreikte aan de veteranen.

De zestigste bevrijdingsdag is in Haaksbergen uitgebreid gevierd. Met een aantal plechtige momenten, zoals het hijsen van de vlag, het zingen van het Wilhelmus en het brengen van het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen. Daarnaast waren er in het centrum diverse feestelijke activiteiten. Deze waren georganiseerd door de Stichting Sterevenementen.