Gemeente Amsterdam

Extra geld voor schoolgaande jeugd uit minimahuishoudens

Compensatie voor gestegen schoolkosten

19 mei 2005
---
Jeanet van der Meulen Amsterdamse scholieren uit minimahuishoudens die naar het voortgezet onderwijs gaan, ontvangen volgend schooljaar een vergoeding voor hun schoolkosten. Het college van B&W heeft hiervoor een schoolkostenregeling in het leven geroepen.

Deze regeling bestaat uit twee voorzieningen: een leermiddelenvergoeding van maximaal EUR 250,- per leerling én een reiskostenvergoeding van EUR 150,- per leerling. Verwacht wordt dat circa 12.000 leerlingen voor een leermiddelenvergoeding en ongeveer 4000 leerlingen voor de reiskostenvergoeding in aanmerking komen. Het college heeft hiervoor in totaal een bedrag van EUR 4,4 miljoen gereserveerd.

Daarnaast verstrekt het college in 2005 wederom computers aan scholieren uit minimahuishoudens die de overstap naar het middelbaar onderwijs maken. Verwacht wordt dat ongeveer 1400 kinderen voor de PC-regeling in aanmerking komen. Het college heeft hiervoor EUR 1,6 miljoen beschikbaar gesteld.

Aanleiding

Leermiddelen worden steeds duurder en de inkomensafhankelijke rijksvergoeding voor schoolkosten (WTOS) is de afgelopen jaren niet meegegroeid met de stijging van de schoolkosten. De gemeente Amsterdam wil minimahuishoudens daarom tegemoet komen.

Voorlopig geldt de schoolkostenregeling voor het schooljaar van 1 augustus 2005 t/m 31 juli 2006. De aanvraagperiode loopt van 1 juni tot 1 oktober. De doelgroep van de regeling zijn leerlingen uit het voortgezet onderwijs van 12 tot 18 jaar oud, met ouders die een inkomen hebben tot 105% van het sociaal minimum.

In Amsterdam leeft een op de vier kinderen op of onder de armoedegrens. In totaal zijn dat 39.079 kinderen. Voor het college is dat reden genoeg om, naast de bestaande PC-regeling, nu voor Amsterdamse scholieren uit minimahuishoudens ook een nieuwe schoolkostenregeling in het leven te roepen.

Schoolkostenregeling

De leermiddelenvergoeding is bedoeld voor kosten in verband met de ouderbijdrage, schoolboeken, materialen en gereedschappen, Cd-rom's en licenties, schoolreisjes en excursies. Deze kosten kunnen door de ouders tót 1 december 2005 worden gedeclareerd bij de Sociale Dienst Amsterdam.

De reiskostenvergoeding is voor leerlingen die met het openbaar vervoer naar school gaan en meer dan twee zonegrenzen moeten overbruggen om van huis naar school te komen. De reiskostenvergoeding bedraagt EUR 150,- per leerling per schooljaar. Dit bedrag is gebaseerd op de meerprijs bij een extra zone openbaar vervoer. Ouders kunnen het bedrag ook gebruiken voor de aanschaf van een fiets.

PC-regeling

Amsterdam verstrekt ook in 2005 weer computers aan kinderen die opgroeien in huishoudens met een minimuminkomen en de overstap naar het middelbaar onderwijs maken. De gemeente wil voorkomen dat deze kinderen achterop raken bij hun leeftijdsgenoten doordat hun ouders geen middelen hebben om een PC te kopen. De regeling geldt alleen voor kinderen die in Amsterdam wonen, geboren zijn tussen 30 september 1990 en 1 oktober 1991, en wonen bij ouders die in 2004 een inkomen hadden op bijstandsniveau.

Per gezin wordt maar een keer een PC verstrekt. De kinderen moeten er wel wat voor doen. Ze moeten eerst een PC-vaardigheidsbewijs overleggen. Dat kunnen zij behalen door een cursus PC-vaardigheden te volgen. Ook deze cursus wordt door de gemeente vergoed. Kinderen die in 2003 of 2004 naar de eerste klas van het voorgezet onderwijs zijn gegaan en géén PC konden aanvragen - omdat hun ouders in het jaar daarvoor een te hoog inkomen hadden of omdat ze niet in Amsterdam woonden - kunnen nu toch voor een gratis PC in aanmerking komen. Deze kinderen zitten nu in de tweede of derde klas. De ouders van de kinderen moeten in 2004 wel een minimuminkomen (105% van het sociaal minimum) hebben gehad.

Op deze pagina Aanleiding Schoolkostenregeling PC-regeling