De Unie


Werkgevers Horeca (KHN) zetten CAO-overleg onnodig op scherp 19/05/2005

Culemborg, 19 mei 2005 - Na vier overlegronden zit het CAO-overleg voor de 320.000 medewerkers in de horeca in een impasse. Werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) misbruikt de media om druk uit te oefenen op het onderhandelingsproces.

In een persbericht van 18 mei verwijten de werkgevers dat de vakbonden niet bereid zijn mee te werken aan noodzakelijke vernieuwing. âDaarmee zet KHN het overleg onnodig op scherp en veegt ze alle vakbonden op een hoop.â Dat zegt Adrie van Bokkem, onderhandelaar van vakbond De Unie. âJuist De Unie heeft bewezen innovatieve oplossingen te kunnen leveren per sector. Ook in 2002 heeft De Unie voor baanbrekende vernieuwing in de horeca-CAO gezorgd.â

Wat is er nu aan de hand?
Koninklijke Horeca Nederland wil, onder de noemer âvernieuwingâ, de CAO uitkleden. Echte vernieuwing vraagt van sociale partners om onderscheid te maken tussen vraagstukken welke op korte termijn belangrijk zijn versus vraagstukken welke een lange termijn benadering vragen, zoals flexibiliteit en sociale innovatie. Voor de korte termijn vindt De Unie het belangrijk afspraken te maken over arbeidsparticipatie en inkomensontwikkeling. Door het maken van die tweedeling komt een CAO-Horeca binnen handbereik.

âHet minst wenselijke scenario is acties in de horecaâ, zegt Unieonderhandelaar Adrie van Bokkem. âTot nu toe heeft De Unie gekozen aan de CAO-tafel voor gezamenlijkheid met de andere vakbonden. Draagvlak van alle vakbonden is belangrijk maar geen doel op zich. Er kan een moment komen dat De Unie haar eigen verantwoordelijkheid zal nemen in het CAO-procesâ, aldus Van Bokkem.