FNV Bouw

Rechter eens met bond: werknemers nog steeds in dienst

Ook de Bredase rechtbank vindt dat er sprake is van overgang van onderneming van Klaassen Timmerfabriek in Bergen op Zoom naar Jongbloed Timmerfabriek in Roosendaal. Dit houdt in dat de twaalf niet overgenomen werknemers nog steeds in dienst zijn van het bedrijf in Roosendaal. FNV Bouw is blij met deze uitspraak, die de bond volmondig gelijk geeft. Dit nadat de bond een jaar geleden in kort geding aan het kortste eind trok. Directeur Kees Jongbloed moet nu laten weten wat hij doet voor deze twaalf werknemers. Hij kan daar niet te lang mee wachten, want op 8 juni wil de rechter opnieuw partijen horen. Regiobestuurder Gülami Yesildal van FNV Bouw: "Als bond hebben we nu een dwangmiddel om met Jongbloed in gesprek te komen. We hebben daar een jaar lang voor moeten procederen, want vorig jaar ging hij elk gesprek uit de weg. Nu staat glashelder vast dat hij een 'sterfhuisconstructie' heeft gehanteerd om van oud en duur personeel af te komen."

Begin april vorig jaar durfde de rechter in kort geding geen risico bij de werkgever neer te leggen. Hij wees de eis af omdat hij in zo'n spoedeisende rechtszaak alleen iets wilde toewijzen dat in een groter en langduriger proces waarschijnlijk stand zou houden. FNV Bouw beschouwde dat toen als een domper, maar niet als een overwinning voor de werkgever. Want de bond had voldoende bewijzen dat er met geld, machines en bv's was geschoven. De rechter onderschrijft nu deze stelling. Het 'tussenvonnis' zegt dat er sprake is van overgang van onderneming. De consequentie is dat het 'nieuwe' Klaassen de werknemers van het oude bedrijf moet overnemen. De rechter is het eens met FNV Bouw dat Jongbloed het 'oude' Klaassen leeghaalde. Machines, voorraden en onderhanden werk werden van Bergen op Zoom naar Roosendaal overgebracht. De rechter wijst daarbij op de dubbele positie die Jongbloed innam doordat hij via constructies met besloten vennootschappen en tussenpersonen zowel koper als verkoper van het 'oude' Klaassen was. Aanvankelijk heette zijn nieuwe bedrijf in Roosendaal ook 'Klaassen', later veranderde hij dat in 'Jongbloed'.

Begin juni wil de rechter partijen opnieuw zien verschijnen. Hij wil dan weten hoe zij over de verdere gerechtelijke procedure denken. Zo kan Jongbloed nu al in hoger beroep gaan, terwijl FNV Bouw de mogelijkheid openstaat om zijn eisen bij te stellen. Die eisen waren dat de werknemers weer aan het werk kunnen en dat zij hun oude loon doorbetaald krijgen, met rente. Enkele werknemers hebben inmiddels een andere baan gevonden. Voor twee oudere werknemers is bijzonder triest dat zij hun vroegpensioen misliepen. De overigen zijn ernstig in hun belangen geschaad doordat zij nog steeds werkloos zijn. Bestuurder Yesildal: "Jongbloed is nu aan zet."

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden

Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610