ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Winnaars Nationaal ICT Event 2005 bekend

Op dinsdag 17 mei vond voor de vierde maal het Nationaal ICT Event 2005 plaats. Het Nationaal ICT Event heeft als doel het gebruik van ICT-toepassingen te stimuleren en een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat rond ICT en e-business in Nederland. Tijdens dit evenement zijn in het dagprogramma tal van succesvolle ICT-toepassingen en business cases gepresenteerd, met als centrale thema ICT aan het werk. De gepresenteerde cases - alle genomineerd voor de Nationale ICT Awards en de Broos van Erp-prijs - werden tijdens openbare juryzittingen beoordeeld, waarna tijdens het avondprogramma de winnaars van de diverse onderscheidingen bekend zijn gemaakt.

Het evenement verbindt daarbij tal van organisaties en personen, die actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van ICT en ICT-toepassingen. Vele prominenten uit bedrijfsleven en overheid steunen het Nationaal ICT Event en participeren in de jurys van de verschillende awards.

Broos van Erp prijs

De grootste prijs die werd uitgereikt, de Broos van Erp-prijs van 50.000 euro, ging naar 3mensio Medical Imaging BV met 3viseon 3Mensio Medical Imaging combineert in haar nieuwe toepassing 3Viseon de creativiteit en know-how van de gaming-sector met de groeiende behoefte aan innovatie in de zorgsector. 3Viseon is een applicatie waarmee een gebruiker medische gegevens, zoals CT- en MRI-scans, in 3D kan bekijken en manipuleren. Dit houdt in dat bijvoorbeeld bloedvaten of botstructuren driedimensionaal te bekijken zijn op een gemiddelde computer.

3mensio Medical Imaging BV, winnaar van de Broos van Erp prijs

ICT Personality Award

Siep Eilander,directeur van het ICTU werd uitgeroepen tot ICT Personality 2005, vanwege zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen bij het bouwen aan een digitale overheid. Hij heeft structuur en samenhang gebracht in de vele overheidsprojecten, intern binnen de departementen, maar zoekt ook extern samenwerking met partijen; waaronder het bedrijfsleven.

R&D en Innovatie Award

Software Improvement Group met de Software Monitor ontving de R&D Innovatie Award voor De Software Monitor; een instrument waarmee een al lang bestaand probleem van verbeteren en vereenvoudigen van complexe softwaresystemen lijkt te worden aangepakt. Juist de start in de financiële markten is logisch, gezien de grote complexiteit van die sector. De R&D Innovatie Award is dit jaar in het leven geroepen om die ICT-toepassingen een kans te geven, die net uit het laboratoriumstadium zijn. Toepassingen, die weliswaar grote potentie hebben, maar zich nog niet in de markt hebben bewezen.

Nationale ICT Award categorie MKB

Rijnja Repro BV met het FILE2SHARE Repro concept won de Nationale ICT Award in de categorie MKB. File2Share is een businessmodel dat aansluit bij de bestaande MKB-praktijk. Met File2Share kunnen alle betrokken partijen bij complexe multidisciplinaire projecten op elk moment van de dag beschikken over de laatste documenten. De ICT-techniek die is gebruikt is op zich niet innovatief, maar biedt een eenvoudig en stabiel groeimodel naar meer digitale toepassingen in de toekomst.

Nationale ICT Award categorie Overheid/Non-profit

In de categorie Overheid/Non-profit won De Trombosedienst Eemvallei in samenwerking met Portavita met het Transmuraal elektronisch patiëntendossier (EPD). Deze toepassing is het meest ingebed in de bestaande standaarden, die in de zorg zijn ontwikkeld. Maar meer nog biedt Portavita de patiënt beheersing over zijn eigen situatie, en neemt zo een belangrijk deel van de onzekerheid over de eigen gezondheidssituatie weg. Het Transmuraal Elektronisch Patiëntendossier levert een aantoonbare kwaliteitsverbetering voor zowel patiënt als zorgverlener, in dit geval de trombosediensten.

Nationale ICT Award categorie Grootbedrijf

Winnaar SNT heeft met Virtual XS een grote innovatieve ontwikkeling in het eigen bedrijf in gang gezet. Virtual XS is een toepassing die het SNT Contact Center in staat stelt diensten te leveren op elke gewenste plaats en tijd. SNT is dankzij Virtual XS, dat een significante besparing in de operationele kosten oplevert, een innovatieve koploper geworden. De klant van SNT ondervindt dat de tijd wordt teruggedrongen van enkele weken tot een dag. SNT heeft met Virtual XS haar flexibiliteit op de markt vergroot, de medewerker kan thuis werken met eenvoudige ADSL infrastructuur en is voorbereid op offshoring en klaar voor de toekomst.

ICT Publieksprijs

De ICT Publieksprijs de keuze van 1148 lezers van de VNU ICT vakbladen en websites, ging naar Izecom die het programma Izemail ontwikkelde. De stemmers konden kiezen uit alle twintig genomineerden voor de Broos van Erp Prijs, de ICT Awards en de R&D Innovatie Award. Tot het weekeind voor het Nationaal ICT Event kon men een stem uitbrengen op die genomineerde die in de ogen van de kiezers het meest vernieuwend of het meest belangwekkend is. Izemail Workstation is een plugin voor diverse e-mailprogramma's gericht op het eenvoudig en transparant maken van e-mailbeveiliging op basis van PKI Izemail Gateway: software voor beveiliging van e-mail op een server, gekoppeld aan de mailserver.

Dagprogramma

Het dagprogramma werd geopend met een keynote van Roel Pieper, Hoogleraar Electronic Commerce aan de Universiteit van Twente, die inging op het thema Technologie. Frank Crébas van Marktplaats hield vervolgens een keynote over het thema Business. Als laatste keynote speaker behandelde John Mensink van Philips het thema Consumer Trends. Na de openingssessies presenteerden de genomineerden voor de diverse awards in Media Plaza hun business cases en ICT-toepassingen voor publiek en jury. Tevens werden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de aard en omvang van ICT-investeringen bij bedrijven in de afgelopen twee jaar, het beoogde effect hiervan en naar de mate waarin bedrijven van plan zijn de komende twee jaar ICT-investeringen te doen. Ter afsluiting van het dagprogramma verzorgde trendwatcher Hennie van der Pluijm een presentatie over trends in mogelijke doorbraaktechnologieën in de nabije toekomst.

Avondprogramma

Tijdens het avondprogramma werden in aanwezigheid van zon 200 genodigden de Broos van Erp-prijs en de Nationale ICT-Awards uitgereikt. De jury, onder leiding van Amandus Lundqvist (voorzitter van het College van Bestuur TU Eindhoven), heeft in de afgelopen maanden in samenspraak met een voorjury per categorie de genomineerden geselecteerd.

Bekijk de fotogallerij