Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

Goliath Nokia wil punt maken tegen David Nokta Telecom

Nokta Telecom, een kleine Haagse onderneming, ontvangt dagvaarding van Nokia!

Žs-Gravenhage, 17 mei 2005- De Finse onderneming Nokia, wereldmarktleider op het gebied van mobiele telecommunicatie is van mening dat de handelsnaam Nokta Telecom tot verwarring bij de consument kan leiden. Beide ondernemingen zijn werkzaam in de telecombranche. Nokta Telecom bestaat uit twee kleine retail outlets, die sinds 2002 actief zijn in Den Haag. De Turkse eigenaar, Erdal Zurel, heeft destijds voor de naam ŽNoktaŽ gekozen, omdat dit in het Turks "(tref)punt" betekent. De Žvisual identityŽ, zoals logo en huisstijl, hebben niet veel gemeen met die van Nokia. Toch is Nokia van mening dat er inbreuk gepleegd wordt op haar merk- en handelsnaamrecht. Om die reden dient Nokta Telecom op woensdag 25 mei 2005 te verschijnen voor de rechter te Den Haag.

De ondernemer Erdal Zurel van Nokta Telecom was volledig verrast toen hij op 3 mei 2004 een brief ontving van Nokia waarin hem gesommeerd werd om ieder gebruik van de aanduiding Nokta Telecom te staken en gestaakt te houden. Toen hij in 2002 bewust koos voor de naam Nokta, omdat dit in het Turks (tref)punt betekent, heeft hij zich zoals het betaamt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Den Haag. De adviseur van de Kamer van Koophandel adviseerde hem zelfs om Nokta Telecom tevens te deponeren bij het Benelux Merkenbureau.

Nokta Telecom is gespecialiseerd in de verkoop van abonnementen van mobiele netwerken, zoals KPN, Vodafone, T-Mobile, Telfort en Orange, en de daarbij behorende producten zoals mobiele telefoons. Nokta Telecom verkoopt in haar outlet ook vele Nokia producten, zoals mobiele telefoons, onderdelen daarvan (batterijen, covers, opladers) en alle bijbehorende accessoires (headsets, etc). Volgens de zegsman van Nokta Telecom is van de kant van leveranciers en/of klanten nooit opgemerkt dat de naam of uitstraling van Nokta Telecom lijkt op die van Nokia. Dit komt mede omdat de schrijfwijze en het logo niet overeenkomen met de Žlook and feelŽ van Nokia.

Nokia is evenwel van mening dat de gemiddelde consument beide ondernemingen met elkaar zal verwarren en dat afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen en de reputatie van Nokia als merk. Op 25 mei a.s. dient Nokta Telecom daarom te verschijnen ter terechtzitting van voorzieningsrechter van de rechtbank te Žs-Gravenhage, Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60, Žs-Gravenhage. Het is alsdan aan de rechter om te oordelen of Nokta Telecom al dan niet inbreuk maakt op de rechten van Nokia.

///// EINDE PERSBERICHT /////

Noot voor de redactie (