TNO Arbeid


Jongere en oudere werknemers: werk, werktijden en verzuim onderling vergeleken

Jongeren werken vaak op flexibele contracten, ouderen zijn meestal in vaste dienst. Mannen maken de langste werkweken als ze 30-54 jaar oud zijn, vrouwen werken het meest rond hun 20-34ste jaar. Dit blijkt uit een nieuwe deelrapportage over de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) die TNO in opdracht van het ministerie van SZW eind 2003 onder 10.000 werknemers heeft uitgevoerd.

In deze nieuwe deelrapportage worden de gegevens over arbeid en gezondheid van oudere en jongere werknemers gepresenteerd.

Belangrijkste conclusies

* Jongeren werken vaak op flexibele contracten, ouderen zijn meestal in vaste dienst.
* Mannen maken de langste werkweken als ze 30-54 jaar oud zijn, vrouwen werken het meest rond hun 20-34ste jaar.
* De werkdruk en de emotionele werkbelasting lopen op met het ouder worden en blijven bij ouderen op constant hoog niveau.
* Zwaar werk en beeldschermwerk komt het meest bij jongeren voor.
* Gezondheidsklachten, RSI-klachten, chronische ziekten en arbeidshandicap nemen toe met het ouder worden. Hoewel de verzuimfrequentie licht daalt met het ouder worden, neemt het totaal aantal dagen verzuim per jaar substantieel toe met de leeftijd.
* In het algemeen vinden oudere werknemers meer dat er in hun bedrijf arbomaatregelen genomen dienen te worden dan jongere werknemers.

De publicatie 'Jongere en oudere werknemers: hun werk, werktijden, ongevallen en verzuim. Deelresultaten Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2003' van P.G.W. Smulders bevat een uitgebreide beschrijving van de resultaten en conclusies van de deelanalyse.

Meer informatie

* Wilt u meer weten over de deelanalyse, neem dan contact op Yvonne Janssen, telefoon 023 554 9420, email y.janssen@arbeid.tno.nl
* Publicatie 'Jongere en oudere werknemers: hun werk, werktijden, ongevallen en verzuim'.

19 mei 2005

Direct naar het bericht: http://www.tno.nl/kwaliteit_van_leven/actueel/tno_nieuws/2005/jongere_en_oudere_werknem/index.xml

info@arbeid.tno.nl
www.arbeid.tno.nl