Gemeente Vlaardingen


Eerste tien Vlaardingse boten overhandigd
19 mei 2005

Yvonne Batenburg, voorzitter van de Stichting Hulp voor de Vissers van Sri Lanka, is terug uit Matara op Sri Lanka. Samen met Hans Zaadnoordijk, één van de andere bestuursleden van de stichting, heeft ze de eerste tien vissersboten overhandigd. "Het was een waanzinnig indrukwekkende ervaring", vertelt ze. De vissers waren zeer ontroerd en konden tot op het laatste moment niet geloven dat zij echt een boot kregen.

Yvonne Batenburg richtte onmiddellijk na de ramp in december 2004 haar stichting op om wat te doen voor de tsunamislachtoffers. "Vanwege de historie van Vlaardingen leek het logisch om juist voor vissers wat te doen", zegt ze. De stichting zamelde geld in onder particulieren en bedrijven. Daarnaast is ook het geld dat gemeente aan voor hulp aan de tsunamislachtoffers had toegezegd, 75.000 euro, aan de stichting overgemaakt.

Korte termijn
Het bleef niet bij geld inzamelen. Yvonne Batenburg: "Ik ben gelijk gaan onderzoeken hoe we de hulp het beste konden geven. Daarvoor heb ik allerlei contacten gelegd. Onder andere met de Vereniging Nederlandse Gemeenten International en de gemeente Velzen. Velzen heeft al ruim 25 jaar een stedenband met Galle, een buurstad van Matara. Door die contacten was het mogelijk om op zo korte termijn concrete dingen te doen."

Schrijnende verhalen
In de stad Matara zijn de vissers geselecteerd door de plaatselijke overheid en het Ministerie van Visserij. De eindcontrole op de selectie is gedaan door een team van professionals, een hulporganisatie van onafhankelijke vrijwilligers die wonen en werken in Sri Lanka. De mensen die het zwaarst waren getroffen, waren het eerst aan de beurt.

Yvonne: "Dat leverde schrijnende verhalen op. Eén man was zijn familie, zijn kinderen, iedereen kwijtgeraakt. En toch wilde hij graag doorgaan, gaat hij weer vissen en wil hij meehelpen zijn dorp weer op te bouwen. Het is heel bijzonder dat je daar op deze manier een praktische bijdrage aan kunt leveren."

Plechtige ceremonie
De overhandiging van de boten aan de vissers gebeurde tijdens een plechtige ceremonie. Yvonne en Hans kregen bloemenkransen omgehangen, er werd uitgebreid gespeecht en de vissers moesten een contract ondertekenen.
In dat contract staat een aantal eisen. Zo mag de boot met toebehoren de eerste vijf jaar niet verkocht of verhuurd worden en moet de visser als een "goed huisvader" voor de boot zorgen. Juist door de ondertekening van dat contract, geloofden de vissers dat de boot echt van hun was.

Nog vijftien boten
De Stichting Hulp voor de Vissers van Sri Lanka laat nog vijftien boten bouwen voor de vissers van Matara en gaat door met geld inzamelen om zowel vissers in Matara als ook elders in Sri Lanka te helpen.