Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Nieuwe wegwijzer voor vergoedingen i.v.m. ziekte en handicap
---

Door het Ministerie van VWS in samenwerking met de Belastingdienst is een CD-rom uitgebracht die een overzichtelijke en handige wegwijzer bevat over de diverse regelingen in de zorg, sociale zekerheid en belastingen voor compensatie van kosten in verband met ziekte en handicap. De titel van de CD-rom is: "Aangifte loont".

Behalve een overzicht van de diverse uitgaven die men kan opvoeren voor aftrek van Buitengewone uitgaven voor de inkomstenbelasting, verschaft de CD-rom ook een overzicht van allerlei voorliggende vergoedingsregelingen, zoals: de WVG, bovenregionaal vervoer, Ziekenfondswet, AWBZ, TOG (kindertoeslag voor thuiswonende gehandicapte kinderen), bijzondere bijstand, de Wajong- of jonggehandicaptenkorting en de ophoging van de arbeidsongeschiktheidsuitkering bij voortdurende oppas en verzorging.

Bij elke regeling wordt uitleg gegeven aan de hand van de volgende vragen:


* wat houdt de regeling in?

* wie komt ervoor in aanmerking ?

* waaraan moet voldaan worden ?

* waar helpen ze verder ?

* waar kunt u terecht voor een aanvraag ?

De cd-rom is bedoeld zowel voor intermediairs die informatie verschaffen of advies geven aan patiënten- en belangenorganisaties of individuele gebruikers als voor de gebruikers.

Bij de CG-Raad is een beperkt aantal exemplaren beschikbaar voor sociale en fiscale adviseurs uit lidorganisaties en plaatselijke organisaties. Nadere informatie is verkrijgbaar bij Henk Weijnen, beleidsmedewerker inkomen van de CG-Raad.

(Geplaatst: 19 mei 2005)

---