Gemeente Amersfoort

Persuitnodiging

Afdeling Communicatie

nummer: 154

datum: 19 mei 2005

Integriteitverklaring gemeente Amersfoort ondertekend

Vandaag tekenden 25 nieuwe medewerkers van de gemeente voor het eerst de Integriteitverklaring gemeente Amersfoort. Volgens de algemeen directeur van de gemeentelijke organisatie, de heer G. de Kleijn, is "deze verklaring een nieuw instrument in het Amersfoortse integriteitsbeleid. Wij willen onze nieuwe medewerkers vanaf hun eerste dag bewust maken van de bijzondere verantwoordelijkheid die zij dragen". De ambitie die de gemeente met het integriteitsbeleid heeft verwoord luidt: de gemeente Amersfoort wil een integere organisatie zijn met een open werkklimaat, die zich inzet voor de belangen van de stad Amersfoort en het vertrouwen heeft van de burgers.

(Aankomende) amtenaren worden nu vanaf de eerste werkdag met deze ambitie geconfronteerd. Zij beloven onder meer dat zij: trouw zullen zijn aan de grondwet en de overige wetten van het rijk; zich zullen inzetten voor het algemeen belang van de stad en werken voor alle burgers van Amersfoort; onpartijdig zullen handelen en de democratische beginselen respecteren; in contacten met burgers en vertegenwoordigers van bedrijven en maatschappelijke organisaties een betrouwbare vertegenwoordiger van de gemeente Amersfoort zullen zijn; zich zullen houden aan de integriteitsregels 'Zo zijn onze manieren' van de gemeente Amersfoort.

Integriteitbeleid

Sinds 2002 heeft de gemeente Amersfoort een zogenaamd integriteitbeleid op papier gezet met bijbehorende regels. De aandacht voor integriteit word ingegeven door de erkenning dat een organisatie van formaat die regelmatig opereert in samenwerking met marktpartijen zich bewust moet zijn van risico's. Ook de toenemende eis van openbaarheid en transparantie in onze samenleving met betrekking tot het optreden van de overheid betreft speelde hierbij een rol. Tenslotte heeft de reeks van publieke affaires over (vermeend) overtreden van regels door bestuurders en ambtenaren in de afgelopen jaren zeker bijgedragen aan de behoefte aan afspraken over 'onze manieren'. Er waren in Amersfoort overigens geen concrete zaken of situaties die aanleiding zouden hebben kunnen geven tot deze integriteitsimpuls.

In 2002 zijn de regels vastgelegd. Ze zijn te vinden op de website van de gemeente www.amersfoort.nl (klik op bestuur, klik op bestuursinformatie en typ in doc.nr. 674294)

Informatie: Esther Lans, communicatieadviseur concernstaf, 033 469 43 41, lane@amersfoort.nl Bijgevoegd: foto van de mede-ondertekening door gemeentesecretaris/directeur G. de Kleijn onder een van de eerste integriteitverklaringen. De foto is rechtenvrij en mag, met naamsvermelding (Fotobell/Ronald Kersten), worden gepubliceerd.

---- --