Politie Groningen

Politie pakt verdachte van drie pogingen tot berovingen en overval (19/05/05)

Groningen 19-05-2005 - De politie heeft een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van drie pogingen tot beroving op donderdag 12 mei. Bij een van de berovingen raakte een 55-jarige taxichauffeur op de Waterloolaan gewond in het bovenlichaam door een messteek. De man kon worden aangehouden nadat er informatie over de verdachte bij de politie was binnengekomen. Maandag 16 mei is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris en hij zit in voorlopige hechtenis.

Uit de verklaringen van de verdachte en onderzoek blijkt dat de man kort na elkaar op donderdagavond 12 mei drie pogingen tot beroving heeft gepleegd. Bij de eerste poging probeerde de man in het Tingtangstraatje van een 22-jarige vrouw een schoudertas afhandig te maken. Omdat de vrouw zich verzette en er omstanders aanwezig waren staakte de man de actie. Enkele minuten daarna probeerde de man in de omgeving Rivierenbuurt van een andere vrouw een tas af te pakken. Ook deze poging mislukte. Vervolgens sloeg de man toe in de Waterloolaan waar hij probeerde een tas weg te pakken van een vrouw die op het punt stond met een taxi te vertrekken. Bij de worsteling die ontstond om de diefstal te verhinderen werd de te hulp geschoten taxichauffeur met een mes in zijn bovenlichaam gestoken.

Nog steeds zonder buit ging de man naar een supermarkt aan de Paterswoldseweg waar hij bij het afrekenen een greep in de kassa deed. Een klant probeerde de man nog tegen te houden maar de man wist met een bedrag van enkele tientallen euros de winkel te verlaten.

Het buitgemaakte geld van de overval werd direct aan verdovende middelen besteed. De man is reeds jaren verslaafd aan verdovende middelen en kwam uit een afkickkliniek waaruit hij was verwijderd.

Uit nader onderzoek blijkt de man nog in aanmerking te komen voor een tweetal inbraken in de maand juli 2003 in Haren. Hij wordt verdacht van het inbreken in een makelaarskantoor en een woning. Bij beide inbraken zijn DNA sporen van de man aangetroffen.