Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

VWS en VROM: meer samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven

Nieuwsbericht, 19-5-2005

Overheid en bedrijfsleven moeten meer samenwerken om nieuwe combinaties van wonen, zorg en welzijn aan te bieden aan de ouderen van de toekomst.

Dat schrijven staatssecretaris Ross en minister Dekker (VROM) in het nawoord van de publicatie `Nieuwe vormen van samenwerking in wonen, zorg en dienstverlening' die vandaag is verschenen. De bewindslieden constateren dat er weliswaar veel plannen zijn voor publiek-private samenwerking (PPS), maar dat er nog maar weinig praktijkvoorbeelden bestaan.

VWS en VROM stimuleren de samenwerking tussen publieke en private partijen door het voor het bedrijfsleven makkelijker te maken om initiatieven te nemen. Zo moet het opheffen van de contracteerplicht de marktwerking in de zorg stimuleren. Ook de regels en procedures rond de bouw worden vereenvoudigd; er is op termijn geen toestemming van de overheid meer nodig om te investeren in huisvesting. De Wet maatschappelijke ondersteuning biedt straks aanknopingspunten voor gemeenten om als regisseur van het woon-, zorg- en welzijnsbeleid de samenwerking te zoeken met private partijen. Verder loopt sinds 1 januari 2005 een experiment met de telezorg (communicatie tussen cliënt en hulpverlener via een beeldscherm). Als de ervaringen met deze publiek-private samenwerking tussen ICT-bedrijven en AWBZ-zorginstellingen positief zijn, kan telezorg wellicht ook elders binnen de AWBZ-zorg ingezet worden.

Om bedrijfsleven en overheid bij elkaar te brengen, willen Ross en Dekker een landelijk kennisnetwerk voor private partijen introduceren waarop ze kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Ook komen er dit jaar drie bijeenkomsten (versnellingkamers) waarin profit- en non-profitpartijen razendsnel tot een ondernemingsplan kunnen komen.

De publicatie `Nieuwe vormen van samenwerking in wonen, zorg en dienstverlening' is de weerslag van een bijeenkomst in oktober 2004 tussen overheid, bedrijfsleven en het Universitair Platform Publiek-Private Samenwerking.

Documenten


* Nieuwe vormen van samenwerking in wonen, zorg en dienstverlening (nieuw venster) Dossier | 19-5-2005 (pdf, 140 pag., 3.463 kB)

Verwijzingen


* Publiek-Private Samenwerking (verslag 7-10-2004) Dossier | 7-10-2004

* Ministerie van VROM Externe link