Gemeente Dongen


De Jeugdgemeenteraad voert actie! 19-05-2005
Aandacht voor onveilige oversteek Middellaan
De leden van de Jeugdgemeenteraad hebben woensdag 18 mei actie gevoerd. De jeugdige raadsleden zijn namelijk ontevreden over de situatie bij het zebrapad aan de Middellaan, dat tegenover De Volckaert ligt. De Jeugdgemeenteraad voerde een positieve actie, waarbij de aandacht van de jeugdraadsleden niet uit ging naar verkeersovertreders. Juist de automobilisten die wel voorrang verleenden, werden tijdens de actie beloond met een roos.

Bijna een jaar geleden, tijdens de jeugdraadsvergaderingen, brachten de raadsleden dit zebrapad in als aandachtspunt. Het zebrapad zou onveilig zijn, en automobilisten zouden er niet stoppen. Een onderzoek en een aantal gesprekken met de gemeente volgden hierop. Al vrij snel bleek dat er niet veel aan de huidige situatie veranderd kon worden. Actievoeren was voor de Jeugdgemeenteraad de enige optie die overbleef. Deze mogelijkheid werd direct opgepakt en uitgewerkt.

Actie
Op 18 mei om 15:00 stonden de jeugdgemeenteraadsleden al te popelen voor de deuren van Jongerencentrum de Poort. Ieder lid liep trots met drie rozen in zijn of haar hand naar de actieplaats, het zebrapad aan de Middellaan. Daar aangekomen werd in groepjes van twee overgestoken. Iedere automobilist die stopte, kreeg een roos aangeboden met daarop de tekst U bent goed op (de) weg! Met deze actie werd eens een keer de nadruk gelegd op goed verkeersgedrag van automobilisten.

Reacties
De automobilisten reageerden blij verrast. Het is niet dagelijks dat je beloond wordt voor goed gedrag of dat is weer eens wat anders dan een bekeuring waren regelmatig gemaakte opmerkingen.

Geslaagd
Deze reacties zorgden ervoor dat de actie voor de Jeugdgemeenteraad zeer geslaagd was. Ideeën voor nieuwe acties zijn ook al weer ontstaan, dus stopt u voortaan bij het zebrapad?