Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 17 mei 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 17 mei 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Wijziging Algemene subsidieverordeningGedeputeerde Staten (GS) stellen Provinciale Staten (PS) voor om de Algemene subsidieverordening Zuid-Holland aan te passen aan de actualiteit. In vier hoofdstukken zijn wijzigingen nodig:- Waterhuishouding, vanwege het vervallen van middelen uit het provinciefonds voor het beheer en onderhoud van primaire wateringkeringen;- Milieu, met het oog op het nieuwe uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid 2006-2010;- Economische zaken, om de beleidsdoelstellingen voor Kenniseconomie te realiseren;- Cultuur en Samenleving, om het mogelijk te maken samen met Zuid-Hollandse gemeenten de Regionale Agenda Samenleving te realiseren.

Daarnaast stellen GS voor een nieuw hoofdstuk Vrije tijd toe te voegen om de beleidsdoelstellingen te realiseren die zijn geformuleerd op basis van de versterkte samenwerking tussen de beleidsvelden recreatie, cultuur, toerisme en water. Tot slot worden de hoofdstukken Algemene bepalingen en Slotbepalingen op een aantal punten verhelderd.

Plan van aanpak Valkenburg goedgekeurdGS zijn akkoord gegaan met de zienswijze op het plan van aanpak voor de locatie Valkenburg. In dit plan van aanpak is vastgelegd, welke uitgangspunten en ruimtelijke plannen er op de verschillende overheidsniveaus bestaan voor de voormalige vliegbasis. Er staat ook in, welke keuzes nog moeten worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid woningen die moet worden gebouwd, waar de benodigde infrastructuur moet komen, en hoe de financiering geregeld moet worden. Een aantal uitgangspunten is al wel duidelijk. Zo wordt het gebied gekenmerkt door de open groene ruimte, die een buffer vormt tussen de stedelijke agglomeraties van Leiden en Den Haag. Bij het bebouwen van de locatie Valkenburg moet zoveel mogelijk recht worden gedaan aan deze functie. Verder moet de woningbouw in Valkenburg in het landschappelijke en dorpse karakter van de omgeving. Van grootschalige bedrijventerreinen zal geen sprake zijn. De stuurgroep Project Locatie Valkenburg, bestaande uit regionale bestuurders, zal aan de hand van dit plan van aanpak een voorlopig projectplan ontwikkelen. Het definitieve projectplan moet in het najaar van 2006 af zijn.

Verbeterprogramma vergunningverlening werpt vruchten afHet duurde in 2001-2004 minder lang voordat een vergunningaanvraag was afgehandeld. Dit ondanks een toename van het aantal verleende vergunningen in het kader van de Wet milieubeheer (van 88 in 2001 naar 149 in 2004). De gemiddelde doorlooptijd is teruggebracht van ruim 9 maanden naar gemiddeld 7,5 maand. Verder is het percentage controles van inrichtingen die vallen onder de Wet milieubeheer gestegen van 51% in 2002 naar 95% in 2004. In de periode 2005-2008 wordt in het kader van het verbeterprogramma handhaving en vergunningverlening ook overlegd met het Rijk. Het overleg zal gaan over vereenvoudiging van regelgeving en de wens om zaken die lokaal geregeld kunnen worden, lokaal te laten regelen.

GS akkoord met Bestuursovereenkomst Nieuwe Hollandse WaterlinieGS gaan een bestuursovereenkomst aan met vier andere provincies en enkele ministeries in het kader van het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie. Doel van de bestuursovereenkomst is om de Waterlinie, die van Muiden naar de Biesbosch loopt, in landschappelijk, cultuurhistorisch en recreatief opzicht te behouden en te versterken. Voorwaarde is, dat de provincie alleen verplichtingen aangaat die betrekking hebben op het grondgebied van Zuid-Holland. GS beschouwen de overeenkomst als een inspanningsverplichting.Gedeputeerde Van Heijningen zal de overeenkomst in het najaar ondertekenen.

Dienstverlening provincie kan beterHet burgerjaarverslag 2004 is gereed en zal samen met de jaarrekening en het concernjaarverslag op 22 juni in PS worden besproken. De Commissaris van de Koningin brengt op grond van de provinciewet sinds 2003 een burgerjaarverslag uit. Het burgerjaarverslag 2004 geeft een beeld van de dienstverlening van de provincie naar de burger en de kwaliteit van de burgerparticipatie. Het algemene beeld dat naar voren komt is dat Zuid-Holland een interactieve provincie is, waarbij het bestuur zeer regelmatig contact heeft met burgers en betrokken organisaties. Er zijn echter wel verbeterpunten. De aanbevelingen betreffen de verbetering van de telefonische bereikbaarheid, afhandeling van bezwaarschriften en vergunningen binnen de wettelijke termijn en de verdere digitalisering van het E-loket op de website van de provincie Zuid-Holland. Lees meer over het E-loket.

Kennisboulevard A13GS hebben ingestemd met een samenwerkingsovereenkomst over de Kennisboulevard A13. De Kennisboulevard A13 omvat de bedrijventerreinen Technopolis Innovation Park ten westen van de A13 onder Delft en het nog te ontwikkelen Business en Science Park Schieveen plus Rotterdam Airport ten oosten van de A13. Dit gebied moet in de komende jaren uitgroeien tot een hoogwaardig centrum voor kennis en bedrijvigheid. De Kennisboulevard behoort bij de economische topprioriteiten van het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel.

De samenwerkingsovereenkomst wordt binnenkort ondertekend door Zuid-Holland, de gemeenten Rotterdam en Delft, de Technische Universiteit Delft en de Erasmusuniversiteit.

Subsidies- GS hebben aan verschillende Regionale Servicepunten Handhaving (R-SEPH) subsidies verleend voor het uitbouwen van de servicestructuren:Het Regionaal Servicepunt Handhaving Rijnstreek krijgt ¤ 49.959,96.Het Regionaal Servicepunt Handhaving Haaglanden krijgt ¤ 65.842,27.Het Regionaal Servicepunt Handhaving Goeree Overflakkee krijgt ¤43.153,26. Het Regionaal Servicepunt Handhaving Zuid-Holland Zuid krijgt ¤ 65.842,27.Het Regionaal Servicepunt Handhaving Rijnland krijgt ¤ 96.796,92. Het Regionaal Servicepunt Handhaving Midden Holland krijgt ¤ 52.228,86.Het Regionaal Servicepunt Handhaving Rijnmond krijgt ¤ 73.874,27.- De gemeente Boskoop ontvangt een bijdrage van ¤ 120.800,- voor het project 'Reconstructie Zijde-Centrum.- Voor de ondersteuning van de acht zorgregio's hebben GS aan Stichting Tympaan Instituut een bedrag van ¤314.916,- toegekend.- De gemeente Oud-Beijerland krijgt een subsidie van maximaal ¤ 783.000,- voor bodemsanering van het gasfabriekterrein aan de Scheepmakershaven. Lees het hele persbericht. - GS hebben een subsidie verleend van ¤ 127.500,- aan de Sportraad Zuid-Holland voor het project 'Breedtesportimpuls'.

DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. In het volgende geval is een last onder dwangsom opgeheven:- Handelsonderneming L.C. Quak te Waddinxveen.

In het onderstaande geval is een last onder dwangsom opgelegd, wegens het overtreden van een voorschrift van de CPR 5 en daarmee een voorschrift van de vergunning:- IHC Holland NV te Kinderdijk

Fietspad F249GS hebben de tracénota en de nota van inspraak en overleg voor het Fietspad F249 vastgesteld. Samen met de gemeenten Giessenlanden en Leerdam en het Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden heeft de provincie Zuid-Holland een tracéstudie opgesteld voor de aanleg van een fietspad tussen Arkel en Leerdam. Tijdens de planstudiefase is ook een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van het fietspad op de natuurwaarden. Nu ligt er een tracénota met daarin opgenomen een voorkeurstracé. Tevens zijn de grondeigenaren benaderd, waarbij hun reacties zijn samengevat in een nota van inspraak en overleg. De tracénota en de nota van inspraak en overleg zijn ter instemming voorgelegd aan het bestuur van de betrokken gemeenten en de wegbeheerder (het Hoogheemraadschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden). Deze instanties hebben ingestemd met de realisatie van het fietspad conform het voorkeurstracé.