FNV KIEM

Brief FNV KIEM aan Mondi Packaging
Onderstaande brief stuurde sectorverantwoordelijke Frans de Haan aan Mondi Packaging Maastricht N.V. inzake de CAO-voorstellen.

Mondi Packaging Maastricht N.V.
De heer Roger Hamers
Postbus 82
6200 AB Maastricht

FdH.Mondi.B005 Amsterdam, 19 mei 2005
Onderwerp: CAO-voorstellen

Geachte heer Hamers,

Hierbij ontvangt u onze wijzigingsvoorstellen voor de CAO van Mondi Packaging Maastricht. De voorstellen zijn tot stand gekomen na raadpleging van onze leden bij Mondi Packaging.

In onze voorstellen m.b.t. inkomen houden wij rekening met de economische situatie in ons land. De voorstellen zijn afgestemd op de gestegen kosten voor de werknemers en betekenen geen werkelijke koopkrachtverbeteringen.

Wat betreft VUT/prépensioen en pensioen is Mondi Packaging Maastricht afhankelijk van de afspraken, die gemaakt zullen worden in het kader van de CAO Kartonnage en Flexibele Verpakkingen. Ik heb u mondeling geïnformeerd over de richting van de afspraken die vakbonden en werkgevers in deze sector waarschijnlijk zullen maken. Aansluitend hierop willen wij met u tot afspraken komen over een levensloopregeling. In dit verband zullen de afspraken over de spaarloonregeling aangepast moeten worden.

De verplichting van de werkgever om gedurende de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid loon door te betalen, is ingegaan op 1 januari 2004. Bovendien zal op 1 januari 2006 de WAO worden vervangen door de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Deze wet brengt een aantal nieuwe verplichtingen met zich mee voor werknemers en werkgevers. De afspraken in de CAO zullen afgestemd moeten worden op de twee jaar loondoorbetalingverplichting en op de wet WIA.


1. Looptijd
Wij stellen voor een looptijd van 1 maart 2005 t/m 28 februari 2006. Wij sluiten een langere looptijd niet bij voorbaat uit. In dat geval zullen de afspraken m.b.t. arbeidsongeschiktheid extra aandacht vragen.


2. Inkomen
Ons voorstel is om de werkelijke salarissen en de salarisschalen per 1 maart 2005 te verhogen met 1,25%.
Indien we tot afspraken kunnen komen over een langere looptijd dan 12 maanden, zal onze loonvraag aangepast worden.
Ter compensatie van de gestegen ziektekosten vragen wij een bedrag van 30,- per maand.


3. Arbeidsongeschiktheid

- Met betrekking tot het eerste ziektejaar stellen wij voor een loondoorbetaling van 100%. Voor het tweede ziektejaar stellen we voor een loondoorbetaling van 70% met dien verstande dat wanneer de werknemer voldoende inspanningen verricht op het gebied van reïntegratie (bijvoorbeeld arbeidstherapie, trainingen) er een aanvulling plaatsvindt tot 100% van het salaris.
- Werknemers die onomstreden niet kunnen werken krijgen gedurende de eerste twee ziektejaren 100% loondoorbetaling, eventueel met terugwerkende kracht.

- Tot er nadere afspraken zijn gemaakt over het derde en de volgende arbeidsongeschiktheidsjaren, wensen wij de huidige bepaling, dat gedurende het derde ziektejaar aangevuld wordt tot 85% (in geval van een bedrijfsongeval 100%), te behouden. Voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn (
- Wij stellen voor om artikel 11. 7. te wijzigen: Indien een werknemer een IVA-uitkering ontvang, zal de werkgever tot aan de pensioengerechtigde leeftijd daarop een aanvulling verstrekken, die afhankelijk is van de lengte van het dienstverband. Over de hoogte van de aanvulling zullen wij u nog nadere voorstellen doen toekomen. Artikel 11.8. (aanvulling tot aan pensioengerechtigde leeftijd voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers), wensen wij te betrekken in de nog te maken afspraken over het derde en de volgende arbeidsongeschiktheidsjaren.

- De premie voor de WAO hiaat verzekering zal in de toekomst beschikbaar zijn voor aanvullende verzekeringen in het kader van de wet WIA (WGA).


4. Spaarloon (artikel 17) / Levensloop
De verplichting deel te nemen aan de spaarloonregeling kan niet gehandhaafd blijven. Vanaf 1 januari 2006 heeft de werknemer namelijk de keuze tussen spaarloon en levensloop. Artikel 17 zal daarop aangepast moeten worden:
Werkgever stelt jaarlijks voor iedere werknemer 1% van het jaarsalaris beschikbaar voor deelname aan een levensloop of een spaarloonregeling.

Tevens willen wij met u van gedachten wissel over een verdere invulling van een levensloopregeling.


5. Kinderopvang
Wij stellen voor de huidige regeling per 1-1-2005 aan te passen aan het nieuwe wettelijk kader: 1/6 deel van kosten van kinderopvang / naschoolse opvang van kinderen t/m 12 jaar wordt door Mondi Packaging Maastricht vergoed. Indien de werkgever van de partner aantoonbaar geen bijdrage levert vult Mondi de vergoeding aan tot 1/3 van de kosten. In het geval van een éénoudergezin vergoedt Mondi 1/3 deel.


6. Vakbondsfaciliteiten
Wij stellen voor leden van een vakbond in de gelegenheid te stellen hun vakbondscontributies uit het (niet pensioengevende deel) van het brutoloon te betalen.


7. Diverse artikelen
Artikel 2
Wij stellen voor de werkgeversbijdrage te handhaven op 0,1% van de CAO loonsom.

Artikel 3.5
Graag worden wij door u geïnformeerd over de wijze waarop herplaatsing van langdurig werklozen door u in de praktijk is toegepast.

Artikel 3.11
Wij stellen voor in het opleidings- en loopbaanbeleid op te nemen, dat Mondi Packaging ook faciliteiten beschikbaar stelt om de mogelijkheden op de arbeidsmarkt van de werknemers te vergroten.

Artikel 4.4
Graag worden wij door u geïnformeerd over de wijze waarop de bestrijding van langdurige
werkloosheid door u in de praktijk is toegepast.

Artikel 5.4b
Ontslag na 3 jaar van arbeidsongeschiktheid is niet in overeenstemming met (de uitgangspunten) van de wet WIA en moet daarom geschrapt worden uit de CAO.

Artikel 8.6
Graag worden wij door u geïnformeerd over de effecten van de bonusregeling ziekteverzuim. Met betrekking tot lid c van dit artikel willen wij in het bijzonder geïnformeerd worden over hoe er is omgegaan met bedrijfsongevallen in het kader van de bonusregeling.

Artikel 10
Wij stellen voor verlof met behoud van salaris gedurende 1 dag toe te kennen wanneer de partner van de werknemer een 25 of 40 jarig dienstjubileum heeft bij zijn/haar werkgever.

Artikel 12.2a
Wij stellen voor de bestaande tekst duidelijker te maken en als volgt te formuleren:
In geval van ziekte worden vakantierechten opgebouwd. Als de ziekteperiode langer duurt dan 6 maanden, worden alleen over de laatste 6 maanden vakantierechten opgebouwd.

Artikel 12. 2c
Vervallen van verworven vakantierechten is in strijd met de wettelijke bepaling.

Artikel 16
Wij stellen voor om tussentijds de gevolgen van het nieuwe ziektekostenstelsel te bespreken. Uitgangspunt is het huidige budget (ziekenfondspremies en eventuele bijdragen van de werkgever aan de collectieve ziektekostenregeling).

Protocolafspraken
Afspraken met betrekking tot kinderopvang en prestatiebeloning moeten naar onze mening reguliere CAO afspraken worden en behoren dus niet meer in het protocol te worden opgenomen.
Met betrekking tot de regeling kinderopvang willen we graag door u geïnformeerd worden over de deelname en over het budget. Met betrekking tot de prestatiebeloning willen we graag door u geïnformeerd worden over de resultaten van deze regeling.

Wij behouden ons het recht voor om voorafgaand aan of tijdens het overleg aanvullende en/of nieuwe voorstellen in te dienen.

Onze delegatie bestaat naast ondergetekende uit de heren M.A. Pols, J.H. van de Beek, en ondergetekende.

Hoogachtend,

Frans de Haan, sectorbestuurder

Kopie: FNV KIEM Afdeling Limburg, Herman Reijnen (De Unie)
---