Gemeente Bernheze


Half miljoen Europees geld voor Bernheze

De gemeente Bernheze heeft deze week bijna een half miljoen euro Europese subsidie gekregen voor het aan het werk helpen van de circa 200 bijstandsgerechtigden in de gemeente. De bedoeling is dat dit geld besteed wordt aan verschillende reïntegratieactiviteiten, passend bij de individuele situatie van de werkloze. De gemeente Bernheze is hiermee één van de weinige gemeenten in Noord-Brabant die profiteert van deze zogenaamde ESF3-subsidie.

Al enige tijd is de Wet werk en wijstand (Wwb) in werking. Gemeenten krijgen hierdoor, naast geld voor het betalen van de bijstandsuitkeringen, ook geld voor het toeleiden van werklozen naar de arbeidsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een sollicitatiecursus of een korte opleiding. Zo snel mogelijke uitstroom naar zelfstandig betaald werk staat hierbij voorop. Voor deze aanpak zijn, onder strikte voorwaarden, diverse subsidies te verkrijgen waaronder een belangrijke Europese pot, de zogenaamde ESF3-gelden.

Gemeente Bernheze is erin geslaagd om, als één van de weinige gemeenten in Brabant, een dergelijke subsidie binnen te halen. Het voldoen aan de administratieve voorschriften is hierbij belangrijk geweest. Bernheze loopt hiermee voorop in het succesvol financieren en aanpakken van de (re)integratie van werkelozen in de arbeidsmarkt. Doel van het hele project is om het aantal werklozen binnen drie jaar te verminderen van 200 naar 140 (in combinatie met het onlangs gerealiseerde handhavingsbeleid).