Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Aquarellen op oud papier in Hortus botanicus Leiden

Ben van Kempen
13 mei - 26 juni 2005

Galerie de Brasserie 'Hortus Wintertuin'

Snippers papier uit Umbrië. Gevonden op straat of op oude, verweerde muren. Een dikke laag, overelkaar geplakte posters op een muur in Berlijn. De regen die het papier verandert, een auto die in haast over een oude krant heen rijdt. Structuren, kleuren en verhalen die Ben van Kempen fascineren, en in die in zijn werk in Galerie de Brasserie in de vorm van collages tot en met 26 juni te zien zijn.

Het gevonden papier krijgt, thuis gekomen van een vakantiereis naar Italië maar soms ook ter plekke, een nieuw leven. Ben van Kempen bewerkt de snippers dan opnieuw en voegt zijn eigen verhaal aan het doorleefde papier toe. Met aquarelverf verandert hij tinten, met stenen bewerkt hij het papier waardoor er nieuwe structuren ontstaan. De kleuren van de collages die hij maakt doen denken aan het landschap waar ze vandaan komen. Aardetinten voor Umbrië, levendig geel voor het flitsende leven van Berlijn. Muziek, tijdens zijn werk in het atelier, geeft het ritme aan de opbouw van zijn werk.

Ben van Kempen is in de Hortus botanicus geen onbekende. De natuur van de Hortus inspireert hem zowel in zijn grafische werk als tijdens het spel bij Theater Popject. Ben van Kempen voltooide in 1955 zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag waar hij onder andere studeerde bij Co Westerik. Daarna bestudeerde hij grafische technieken aan de Vrije Academie te Den Haag.

Aquarellen op oud papier
Ben van Kempen

Waar
Galerie De Brasserie in bezoekerscentrum de Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden Rapenburg 73 - Leiden

Wanneer

13 mei - 26 juni 2005
De Brasserie is geopend van maandag - zondag van 10-17.30 uur.

Aan de redactie:
Voor informatie over de expositie kunt u contact opnemen met de Hortus botanicus Leiden: 071 - 5275144 of met Ben van Kempen zelf via 06-49696228 / 071-5225682 / benvankempen@hetnet.nl. Meer werk van Ben is (op afspraak) te zien in zijn atelier in de Kaasmarktschool-Koppenhinkesteeg 13 in Leiden of bij Galerie Cellini aan de Hooigracht.

Er is digitaal beeldmateriaal beschikbaar. Een bestand op hogere resolutie van de in het emailbericht opgenomen afbeeldingen kan worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl.

19 mei, Leiden
Stans van der Veen (071-5275144)

Hortus botanicus Leiden
Publiek en Informatie

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Hortus botanicus Leiden
Postbus 9516 - 2300 RA Leiden
071 - 5275144
veen@hortus.leidenuniv.nl / www.hortusleiden.nl

---- --