Gemeente Alkmaar


Alkmaar helpt kunstenaars aan (tijdelijk) atelier

Alkmaar, 19 mei 2005

Een eigen atelier. Die wens gaat voor vijf Alkmaarse kunstenaars in vervulling als wethouder van cultuur Hans Meijer om 16.00 uur de tijdelijke atelierruimte in het schoolgebouw aan de Merwedestraat 2 opent. De gemeente Alkmaar wil met het ter beschikking stellen van dit pand inspelen op de grote behoefte aan werkruimte onder beeldend kunstenaars in Alkmaar.

Vijf Alkmaarse beeldende kunstenaars krijgen voorlopig voor één jaar de beschikking over een atelierruimte in het schoolgebouw in Oudorp.

Helpende hand
Veel beeldend kunstenaars in Alkmaar zijn op zoek naar betaalbare werkruimte. De gemeente wil hier graag de helpende hand in bieden - een goede en adequate werkruimte draagt immers bij aan de kwaliteit van het werk - en bekijkt daarom of leegstaande gemeentelijke panden benut kunnen worden als (tijdelijke) atelierruimte. Zo is de school aan de Merwedestraat als geschikte locatie uit de bus gekomen.

Criteria
Kunstenaars die in aanmerking willen komen voor atelierruimte, kunnen zich aanmelden bij de sector Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Alkmaar. Vervolgens wordt met behulp van een aantal criteria nagegaan of deze persoon aantoonbaar het beroep van beeldend kunstenaar uitoefent. Het gaat dan om criteria als vakmanschap (zoals opleiding), marktgerichte en publieke kunstactiviteiten en erkenning van het kunstenaarschap (door middel van exposities, recensies, aankopen, opdrachten of subsidies). Voor de uitvoering van deze toets vraagt de gemeente advies aan de Werkgroep Hedendaagse Beeldende Kunst van de Stichting Uit in Alkmaar. Mensen die meer informatie willen over tijdelijke atelierruimte, kunnen een e-mail sturen naar pborst@alkmaar.nl.

23 mei 2005