Digitale Gemeente Houten

Openbaar debat Europese Grondwet met SP, PvdA en GroenLinks

zaterdag 7 mei 2005 - Bron: GroenLinks

Wat moeten we eigenlijk gaan stemmen straks op 1 juni en waarover stemmen we precies? Het is de discussie van de dag: op TV, op school, bij de bakker en op Houten.com.

GroenLinks heeft het initiatief genoemen om samen met PvdA en SP een informatie- en discussie-avond in Houten te organiseren. Deze vindt plaats op donderdagavond 19 mei in café de Engel in Houten. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Europa: eigenlijk is ons gewone burgers nooit direct iets gevraagd. Het was er opeens en we merken er vaak alleen iets van als ons om de vijf jaar wordt gevraagd iemand te kiezen in het Europees Parlement. We horen er weinig over in de media en wat we horen is niet altijd even positief. De lage opkomst bij deze verkiezingen breekt alle records.

Aan de andere kant: Europa bestààt en heeft een grote invloed op ons leven. Dagelijks gaat het Europese geld door onze handen, de Europese milieuregels beperken de groei aan snelwegen tot er een oplossing is voor de gezondheids-problemen. Bij de grote wereldkwesties als Irak, Afghanistan en Kosovo was er grote behoefte aan een duidelijk eigen Europees geluid.

Geeft die grondwet ons nu echt meer invloed op de gang van zaken in Brussel, of verdringt Europa onze eigen democratie en identiteit?

Veel mensen hebben het gevoel dat ze nog veel te weinig informatie hebben om een goede keus te maken vóór of tegen de Europese Grondwet. Daarnaast is er behoefte om het eigen standpunt in een discussie met anderen te testen op houdbaarheid. Belangrijke themas zijn democratie, milieu, buitenlandpolitiek en veiligheidsbeleid.

Het kan een interessante discussie worden: GroenLinks en PvdA zijn vóór de Grondwet, de SP is tegen. Op deze avond is er informatie van deskundige voor- en tegenstanders en er is uitgebreid ruimte voor debat.
Meepraten? Kom dan op 19 mei om 20 uur naar de Engel!

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).