#RSS 2.0 RSS .92 Atom 0.3


Jan Marijnissen

donderdag 19 mei 2005

Keuvelen met Kok

Geplaatst onder: Media, EU-Grondwet om 0.13 uur

Vanavond was Wim Kok - waarschijnlijk op eigen verzoek - te gast bij NOVA. Zonder tegenstander kon ie vrijuit zijn gang gaan in zijn propaganda voor de superstaat Europa waarin ons land wordt gedegradeerd tot een provincie met minder macht dan Friesland in Nederland.

Wim Kok? Was dat niet de man van de Sociale Puinhopen van Paars? Wim Kok? Was dat niet de man die destijds de Euro aan ons opgedrongen heeft? Zonder de burgers iets te vragen?
En nu dan Wim Kok vrij spel geven? Is dat objectieve journalistiek?

Op de vraag of we met de Europese Grondwet meer of minder invloed krijgen als Nederland, bleef het akelig lang stil. Presentator Paul Witteman moest de ex-premier uit zijn benarde positie redden door snel over iets anders te beginnen. Het antwoord op de vraag had namelijk moeten zijn: Onze invloed loopt terug van 4 naar 3%.

Ik begin me serieus zorgen te maken over de houding van de publieke omroepen in de aanloop naar het referendum. De eenzijdigheid lijkt richting 1 juni alleen maar verder toe te nemen. Op steeds meer plaatsen worden de voorstanders in staat gesteld hun propaganda te spuien zonder noemenswaardige tegenspraak.

Ik schreef dit al eerder over het NOS-journaal. Het lijkt nu ook van toepassing op een programma als NOVA (as vrijdag zijn Balkenende, Brinkhorst en Zalm te gast, wéér zonder tegenstanders), het Radio 1 journaal dat alleen maar voorstanders aan het woord laat, maar ook de EO die volgende week Balkenende vrij spel geeft bij Andries Knevel. Buitenhof heeft een debat aanstaande zondag, waaraan ik mee zou doen, afgezegd. Men gaat liever praten met de Duitser Fisher, minister van Buitenlandse Zaken. U raad het al: een fervent voorstander van de Grondwet...op weg naar een Verenigde Staten van Europa. De week erna heeft Buitenhof de minister-president te gast.

Het valt mij op dat de kranten (financieel onafhankelijk van de overheid) een veel objectievere benadering kiezen dan de `publieke' radio en tv.

Vanmorgen hoorde ik op Radio 1 een meisje verslag doen van al het geld dat Flevoland krijgt toegeschoven door de EU. Mevrouw was duidelijk totaal niet geïnformeerd over de achtergrond van die rare gift in het kader van de structuurfondsen, die eigenlijk bedoeld zijn om arme gebieden binnen Europa te helpen. Het werd althans niet vernoemd. Wat is het geval? Flevoland krijgt geld omdat de werkgelegenheid ín de provincie niet spoort met het aantal inwoners. Ja, hallo, iedereen weet dat Almere (en eigenlijk ook Lelystad en Zeewolde) ooit zijn gevestigd als slaapsteden voor de mensen die werken in de Randstad... Mevrouw kon nu alleen maar een halleluja-verhaal maken over de Europese gelden die richting de provincie Flevoland gaan. En wie liet ze aan het woord? Natuurlijk weer alleen degenen die eten uit de ruif van Europa.
Wat `n onnozelheid. Je mag hopen dat er op de redactie van het programma toch nog `n paar mensen zitten die iets van (kritische) journalistiek afweten en mevrouw vragen haar werk te doen of anders ander werk te zoeken.

Kent u één programma waar `n tegenstander van de Grondwet de kans kreeg om zijn of haar bezwaren nu eens rustig uit te leggen?

Het lijkt erop dat de macht (de regering) en de Euro-elite veel aanhangers hebben bij de publieke omroepen. Ik vind dat een slechte zaak. De publieke omroepen horen fatsoenlijke, en dat betekent evenwichtige, informatie te verstrekken.

Temeer, daar het kabinet besloten heeft om van uw en mijn geld (3 miljoen) reclame te gaan inkopen. De radiospotjes en krantenadvertenties zullen u de komende twee weken `dwingen' JA te zeggen.


---

---

---

---

---

---

---

---

---