Gemeente Delft

Vandaag hebben woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen, belangenvertegenwoordigers en de gemeente prestatieafspraken gemaakt over onderwerpen op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Bijvoorbeeld over woonservicezones, garantie van ongeplande zorg en het aantal woningaanpassingen. Volgens wethouder Rensen (Zorg) een echte prestatie:"we hebben nu iets concreets in handen en dat is nodig gezien het aantal ouderen en gehandicapten in Delft".

De prestatieafspraken zijn volgens wethouder Rensen een impuls voor de ontwikkeling van woonserviceszones en het aantal op te leveren aangepaste woningen. De eerste woonservicezone komt in Buitenhof. De uitvoering start in 2006. In een woonservicezone kunnen ouderen en gehandicapten zelfstandig wonen met 24-uurszorg of zorg op afroep en welzijnsvoorzieningen en winkels in de buurt. Op deze manier kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen. Samen met de toekomstige bewoners wordt gekeken hoe de woonservicezone eruit moet zien. Dit jaar bekijken de deelnemende partijen waar de volgende zone moet komen.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het aantal woningen dat geschikt gemaakt wordt voor ouderen, gehandicapten en zieken. Concrete voorbeelden zijn het opplussen van de Gaechflat met 116 woningen (2005), 12 zorgeenheden in Die Delfgaauwse Weye (2005), 198 woningen in de Sterflats (2005) en 141 flats aan de Diepenbrockstraat.

Tot eind 2005 probeert Maatzorg/De Werven Thuiszorg Online uit. Dat is een digitaal systeem waarin hulpvrager en hulpverlener met elkaar in contact komen. Het succesvolle Delftse Zorgabonnement moet groeien in deelnemers en aanbod. Mantelzorgers en vrijwilligers kunnen rekenen op scholing, training en begeleiding en senioren krijgen meer kans om te sporten bij reguliere sportverenigingen. Ook dat is vastgelegd in de prestatieafspraken.

Voor de redactie

Informatie bij: Sharon Buys, Communicatie gemeente Delft, tel. 260 29 75.



---- --