Gemeente 's-Hertogenbosch

19-05-2005

Kunstuitleen stedelijk museum

Bij het vaststellen van de Nota Beeldende Kunst heeft de raad besloten een deel van de Kunstuitleen over te hevelen van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) naar het toekomstige Centrum voor Beeldende Kunst (CBK). Echter na uitvoerig overleg beoordeelt het college handhaving van de huidige situatie als meest wenselijk. Deze variant neemt het minste afbreukrisico met zich mee voor de continuïteit en het rendement van de Kunstuitleen. Het college stelt dan ook voor het raadsvoorstel Nota Beeldende Kunst uit 2003 te herzien, en de Kunstuitleen in zijn volledige functie te behouden onder de verantwoordelijkheid van het SM's.

Leidende gedachte hierbij is om "best of both worlds" bij elkaar te brengen. De opbrengsten van de Kunstuitleen blijven onveranderd naar het SM's gaan. Daarnaast ontlast het handhaven van de locatie aan de Hekellaan enerzijds het museum in de mogelijkheden voor de museale inrichting in het Paleiskwartier en brengt anderzijds een publiekstroom naar het CBK op gang.

Aanstelling kwartiermaker CBK
Het college heeft ingestemd met het aanstellen van een kwartiermaker voor het toekomstige Centrum voor Beeldende Kunst. Nadat het SM's deze zomer vanaf de huidige locatie aan de Hekellaan is verhuisd en voordat hier de feitelijke werkorganisatie van het CBK wordt gerealiseerd, gaat een kwartiermaker op korte termijn onder meer zorgen voor:
- opstellen van een bedrijfsplan voor het CBK;
- oprichten van een rechtspersoon voor het CBK;
- samenstellen van een bestuur voor het CBK. Deze opdracht wordt vanaf mei tot uiterlijk eind 2005 vervuld door mr. drs. U. Mes, tot voor kort waarnemend directeur van museum Van Bommel Van Dam in Venlo. Hij is goed bekend met het beeldende kunstklimaat in onze stad, onder meer vanuit een vroegere functie als projectleider in het Noordbrabants Museum. Afhankelijk van de aanstellingsprocedure van de nieuwe directeur is het streven het CBK eind dit jaar te openen en begin volgend jaar de eerste activiteiten te presenteren.

Atelierbeleid
Een enquête uit 2004 wees uit dat het realiseren van ongeveer twintig extra ateliers kan volstaan voor een goed atelierbeleid voor professionele beeldend kunstenaars in 's Hertogenbosch. Het college stemt er mee in het bestaande budget van ⬠215.000,- met objectsubsidies te gebruiken voor het realiseren van extra ateliers. Permanente ateliers (voor tien jaar of langer) worden gesubsidieerd en met ⬠10.000,- per atelier; voor tijdelijke ateliers (voor één jaar of langer) worden flexibele subsidies ingezet. Ook stemt het college ermee in de beheer- en coördinatiefunctie voor ateliers neer te leggen bij het CBK in oprichting. Daarom is ook besloten ⬠40.000,- voor atelierbeleid in 2005 als budgetsubsidie beschikbaar te stellen aan het CBK en vanaf 2006 structureel ⬠82.000,- beschikbaar te stellen aan het CBK voor het ontwikkelen van het atelierbeleid.

Met het CBK worden nog nadere afspraken gemaakt over de condities en randvoorwaarden waaraan dergelijke ateliers precies moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een dergelijk subsidie.