Gemeente 's-Hertogenbosch

19-05-2005

Subsidiëring en investeringsbijdrage voor Jeroen Bosch Centrum

Het college stelt de raad voor ermee in te stemmen dat in de investeringsovereenkomst van de gemeente en de Sint Jacob BV wordt opgenomen dat een investeringsbijdrage van ⬠2 miljoen beschikbaar wordt gesteld. Aan de beschikbaarstelling wordt gekoppeld dat ⬠1 miljoen beschikbaar wordt gesteld nadat de raad akkoord is gegaan met het raadsvoorstel en nogmaals 1 miljoen als alle vergunningen voor het bouwplan definitief zijn geworden. Hieraan zijn de volgende voorwaarden gekoppeld: ⬠1 miljoen bestaat uit een renteloze schuldlening met bankgarantie, ⬠500.000,- uit een renteloze geldlening met hypotheekgarantie en ⬠500.000,- wordt zonder meer beschikbaar gesteld. Daarnaast vraagt het college de raad ook ermee in te stemmen dat de subsidie aan de stichting Jeroen Bosch Centrum wordt gekoppeld aan voorwaarden over het aantal en soort bezoekers, evenals het realiseren van samenwerking met cultuurhistorische instellingen in de gemeente 's Hertogenbosch.

Achtergrond
In 2001 werd het Jeroen Bosch jaar gehouden. Iedereen was het erover eens dat dit een groot succes was. Een van de besluiten was toen de mogelijkheden voor een Jeroen Bosch Centrum te laten onderzoeken. Dit onderzoek leidde weliswaar tot een interessante vergelijking van mogelijkheden, maar de kosten zouden te hoog te worden. In 2003 bleek een particulier bereid te zijn de mogelijkheden van een centrum in de Sint Jacobskerk c.a. te onderzoeken.

Uitgangspunten van het plan
Het plan dat door deze particulier is ontwikkeld, is het uitgangspunt van het voorstel dat nu aan de raad wordt aangeboden. Het gaat daarbij om twee zaken: ten eerste het geschikt maken van de Sint Jacobskerk met bijgebouwen voor het Jeroen Bosch Centrum en ten tweede het verzorgen van de inhoud van het Jeroen Bosch Centrum, met activiteiten die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad voor inwoners en toeristen. Die inhoud moet passen binnen de kaders van de Stedelijk Historische Presentatie, waarover het college in januari van dit jaar een besluit nam.

Voor het geschikt maken van de Sint Jacobskerk met bijgebouwen is in de begroting ⬠2 miljoen beschikbaar. Via een overeenkomst met de BV Monument Sint Jacob wordt geregeld dat dit bedrag wordt gebruikt voor het doel waarvoor het beschikbaar wordt gesteld. Ook wordt daarin geregeld dat het centrum minimaal de komende tien jaar zijn functie blijft behouden.

Exploitatie
Voor de exploitatie van het centrum is in de begroting een structureel bedrag van ⬠125.000,- beschikbaar. In de subsidieverlening aan de stichting Jheronimus Bosch Centrum worden voorwaarden gesteld aan het definitief beschikbaar stellen van dit bedrag. Het gaat vooral om twee zaken: ten eerste moet het centrum streven naar 25.000 bezoekers per jaar voor de activiteiten voor het Jeroen Bosch Centrum, waarvan 3.500 Bossche scholieren. Dit aantal moet na een aanloopperiode in het derde jaar bereikt zijn.
Ten tweede moet het centrum zorgen dat wordt samengewerkt met andere instellingen in de stad die zich bezig houden met erfgoedpresentatie. Hier kan gedacht worden aan het Noordbrabants Museum, het Stadsarchief, Zwanenbroedershuis, Sint Jan en dergelijke. Dit moet leiden tot concrete projecten en structurele
samenwerkingsovereenkomsten, waarvan het realiseren ook gekoppeld wordt aan de subsidiebetaling. Zo wordt invulling gegeven aan de stedelijk historische presentatie, waarvan het Jeroen Bosch Centrum een onderdeel moet gaan worden.

Het college doet een afzonderlijk voorstel om het voorplein van de kerk autovrij te maken. Het betreft hier twaalf plaatsen voor kort parkeren. Voorwaarde is dat deze in de directe omgeving worden gecompenseerd zodat de parkeerbalans niet in gevaar komt.

Het college verwacht dat hiermee eindelijk een structurele plek wordt gecreëerd waar aandacht wordt besteed aan de beroemdste inwoner van onze stad, zijn betekenis voor de stad en de sporen die hier nog zijn terug te vinden uit die periode.