Gemeente 's-Hertogenbosch

19-05-2005

Actie leerplicht

In de leerplichtwet van 1969 is onder meer de duur van de leerplicht vastgesteld. De leerplicht begint als een kind vijf jaar is geworden en duurt tot aan het eind van het schooljaar waarin het kind 17 jaar wordt (een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli).

Deze week ontvangen de ouders/verzorgers van alle Bossche kinderen die in het komende schooljaar 2005-2006 de leeftijd van 17 jaar bereiken een brief waarin wordt gewezen op de leerplicht van hun kind. Het is voor de eerste keer dat de afdeling Jeugd en Onderwijs van de gemeente een mailing van deze omvang (bijna 1500 brieven) verstuurt.

Doel van de actie

Met de actie beoogt de afdeling Jeugd en Onderwijs dat alle leerplichtige jongeren in het nieuwe schooljaar op een school staan ingeschreven. Zoals gezegd is de aanmelding op een school een verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers van het kind. Als zij zich aan deze verantwoordelijkheid onttrekken en hen nalatigheid kan worden verweten, overtreden zij de Leerplichtwet waarvoor proces-verbaal wordt opgemaakt. Het doel van de actie is dus drieledig:

- in de eerste plaats worden de ouders/verzorgers gewezen op de verantwoordelijkheid die zij hebben ervoor te zorgen dat hun leerplichtig kind naar school gaat of aangemeld wordt op een andere school;

- daarnaast is de brief informatief bedoeld: er worden diverse mogelijkheden aangereikt waarmee invulling aan de leerplicht van het kind kan worden gegeven. Ook wordt aangegeven waar de ouders meer informatie kunnen krijgen;

- tot slot is de brief een check op de juistheid van de schoolgegevens van de leerplichtige kinderen, zoals die bij de leerplichtadministratie van de gemeente bekend zijn.

Voor vragen over de inhoud van de brief kunt u contact opnemen met een van de leerplichtambtenaren, tel. (073) 615 58 40 of via de e-mail: leerplicht@s-hertogenbosch.nl.