Gemeente Delft winnaars onthullen 'eigen' glasbak in Delft

Donderdag 19 mei en dinsdag 24 mei hebben de winnaars van de glasbakontwerpwedstrijd hun 'eigen' glasbak onthuld. De winnaars Cilia Zuiderwijk uit groep 8 van de Gabriëlschool West, en Niels Peters uit klas 1A van het Grotius College, locatie B deden eind vorig jaar met hun klas mee aan de glasbakontwerpwedstrijd, uitgeschreven door gemeente Delft. Zij wonnen met hun ontwerp een schoolreisje met de hele klas én hun eigen ontwerp is ook echt uitgevoerd op een glasbak naar keuze.

Cilia Zuiderwijk koos voor de glasbak aan de Foreestweg, vlakbij school en vlakbij haar huis. Niels Peters koos voor de glasbak bij het nieuwe winkelcentrum Zuidpoort. Beide winnaars waren trots op hun eigen glasbak. "Eigenlijk zou heel Delft vol moeten staan met deze vrolijke glasbakken", aldus Ælse Ruiter, hoofd Reiniging van de gemeente Delft. De twee leerlingen zijn inmiddels ook al een dag op schoolreis geweest. Cilia ging met haar groep naar het ecologische paviljoen in Plaswijckpark, Rotterdam. Niels is met zijn klas naar de glasfabriek in Leerdam geweest en zijn aansluitend een eind gaan fietsen en kanoën. Beide klassen kwamen enthousiast terug.

Eind vorig jaar heeft de gemeente Delft alle groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs aangeschreven. Zij kregen een lespakket over glasrecycling en konden meedoen aan de glasbakontwerpwedstrijd. Er kwamen 177 miniatuur glasbakken binnen. De inzendingen werden beoordeeld door een jury. Jan Torenstra (wethouder Stadsbeheer) heeft 13 december 2004 de winnaars bekend gemaakt. Met het lespakket en de wedstrijd wil de gemeente Delft de scholieren bewust maken van het goed scheiden van afval en in dit geval aandacht vragen voor glasrecycling.