Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Donderdag 19 mei: het vierde Barendrechtse jeugddebat

De thema's van het jeugddebat zijn bekend

BARENDRECHT (woensdag 27 april 2005) - Donderdag 19 mei is in de foyer van Theater Het Kruispunt (middenbaan 111) het vierde Barendrechtse Jeugddebat! Tijdens het debat, dat om 19.30 uur begint, gaan Barendrechtse jongeren, volwassen en politici met elkaar in discussie over diverse actuele Barendrechtse jeugdthema's. Dit jaar zijn dat de thema's uitgaansgeweld, vandalisme en de samenhang tussen Barendrecht-Centrum en Barendrecht-Carnisselande. De organisatie van het debat is net als voorgaande jaren in handen van het Jongerenplatform en de gemeente Barendrecht. Overigens is men voor het jeugddebat van dit jaar nog op zoek naar enthousiaste deelnemers in alle leeftijdscategorieën. De leider van het debat is dit jaar is René Broeders, journalist bij Radio Rijnmond en cabaretier. Wie mee wil doen aan het Barendrechts Jeugddebat 2005 kan donderdag 19 mei naar Het Kruispunt komen. Maar . vooraf aanmelden is nog beter. Dat kan bij Stefaan Vanderstappen op telefoonnummer (0180) 698 798 of via email: s.vanderstappen@barendrecht.nl. Jong en oud, iedereen is welkom!

THEMA 1: Uitgaansgeweld: Uitgaan is leuk, maar zo af en toe loopt het dramatisch af. Hoe voorkomen we dat het in Barendrecht uit de hand loopt? Met de komst van 'Yellow' is dit een actueel thema. THEMA 2: Vandalisme: In Barendrecht gaat jaarlijks voor een kwart miljoen euro in rook op. Geld waar we wel een betere bestemming voor weten. Hoe stoppen we deze waanzin? THEMA 3: Samenhang tussen Centrum en Carnisselande: Een gezonde onderlinge rivaliteit, desinteresse of onwetendheid? Moeten we de integratie een handje helpen of kunnen de inwoners en de jongeren van Barendrecht-Centrum en Barendrecht-Carnisselande beter ieder hun eigen weg gaan?

Ook is er net als vorig jaar een verkiezing van het 'Beste Jeugdinitiatief'. Barendrechters met een goed idee voor Barendrechtse jongeren kunnen hun plannen tijdens het jeugddebat kort uiteen zetten, waarna het publiek bepaalt wie het beste plan heeft. Vervolgens zal de gemeente dit initiatief waarschijnlijk belonen met een aanmoedigingsprijs, net zoals dat vorig jaar ook gebeurde met het winnende initiatief van de Barendrechtse website voor jongeren: www.barendrecht-chilled.nl.

Op Sterk Water
De organisatie werkt momenteel aan een gevarieerde opzet voor de vierde editie van het Barendrechtse Jeugddebat, zodat het donderdag 19 mei voor een breed publiek aantrekkelijk en leuk wordt. Aan decor en muzikale omlijsting wordt dan ook met zorg gewerkt. En om vast een tipje van de sluier op te lichten: tijdens en na het Jeugddebat zal een deejay zorgen voor de muzikale omlijsting en daarnaast zal debatleider René Broeders ook zijn muziek- en cabaretcollectief 'Op Sterk Water' meenemen naar Het Kruispunt in Barendrecht. Dit gezelschap is gespecialiseerd in improvisatietoneel. Op aanwijzingen van het publiek geeft 'Op Sterk Water' als terugkerend intermezzo steeds een geheel eigen draai aan het debat. Zo ontstaat een voorstelling die bestaat uit muziek en sketches, elke keer volledig nieuw en origineel. 'Op Sterk Water' is inmiddels een bekend gezelschap. Vorig seizoen waren ze ongeveer 150 keer te bewonderen in theaters, op scholen, bij bedrijven en op radio en televisie.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht