Gemeente Middelburg


P e r s b e r i c h t
11 mei 2005

Eerste ondergrondse afvalcontainer in Middelburg

Op 19 mei a.s. geven wethouders Adrie van t Westeinde en Leo Luitwieler het officiële startsein voor de plaatsing van de ondergrondse afvalcontainers in Middelburg. Dit gebeurt om 10.30 uur bij de flat in de Adriaen Lauwereyszstraat 51-85.

In Middelburg komen op zestig verschillende locaties ondergrondse afvalcontainers voor restafval. Het gaat dan om hoogbouw waar geen ruimte is voor een inpandige container. De gemeente heeft samen met bewoners bekeken waar de ondergrondse containers het beste geplaatst kunnen worden. Inmiddels zijn alle bouwvergunningen binnen. Dat betekent dat de leverancier kan beginnen met het plaatsen van de ondergrondse afvalcontainers. Dit vindt in stappen plaats in de periode mei tot juli 2005. Waarna de containers in gebruik genomen kunnen worden.

Bewoners van hoogbouw zetten in het algemeen eens per twee weken hun vuilniszakken buiten. Als alle containers geplaatst zijn, stopt deze wijze van afval inzamelen. Bewoners van een hoogbouwlocatie moeten hun afval dan in de ondergrondse container deponeren. Bijna alle containers zijn vrij toegankelijk. Dat betekent dat bewoners elke dag hun afvalzakken kwijt kunnen. De ondergrondse afvalcontainers worden in principe één keer per week uit de grond getild en geleegd in een inzamelvoertuig. Dit klusje is in een paar minuten gepiept.

Waarom ondergrondse afvalcontainers?

De ondergrondse afvalcontainers hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige afvalzakken.

Bewoners van hoogbouwlocaties kunnen voortaan op elk moment van de dag hun afval kwijt. Dat betekent minder stankoverlast en meer plaats op het balkon of in de berging.

Ondergrondse afvalcontainers veroorzaken minder overlast als stank, herrie en zwerfvuil.

Ondergrondse containers zijn beter voor rug en ledematen van de mensen van de stadsreiniging. Het legen van de ondergrondse containers gebeurt met een speciaal voertuig en tilwerk is niet meer nodig.

Noot aan de redactie,