Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Onderzoek Euregionale Handelsstromen Euregio-Kamers

Persbericht

De Euregio Maas-Rijn: uw internationale thuismarkt!

De Euregio vormt de ideale springplank voor ondernemers die zowel nationaal als internationaal willen excelleren. De afstanden binnen de Euregio zijn gering, niet alleen fysiek, maar ook qua cultuur en zelfs taal. Dit wordt echter nog onvoldoende onderkend en benut. Ondernemers die Euregionaal handel voeren, beamen dat de Euregio voor hen een thuismarkt vormt. De overige ondernemers laten zich echter nog vaak misleiden door vooroordelen om niet naar de Euregio te exporten of uit de Euregio te importeren.

Dit blijkt uit een Euregionaal onderzoek dat Etil heeft uitgevoerd voor de Kamers van Koophandel en Fabrieken in de Euregio Maas-Rijn.

De conclusies

Het buitenland binnen handbereik
De Euregio is net als elk ander internationaal handelsgebied een gewone internationale markt. Zo zijn er bijvoorbeeld nog grote fiscale verschillen en verschillen in wet- en regelgeving binnen de Euregio. Naast een gewone internationale markt is de Euregio echter tegelijkertijd ook te beschouwen als een thuismarkt. Het is in geografisch opzicht echter wel een relatief kleine markt. Veel van de voordelen van deze markt hebben dan ook met het afstandscriterium te maken.

Korte afstanden maken de Euregio tot een attractief handelsgebied Naast een gewone markt, is de Euregio in een aantal opzichten ook een bijzondere markt, met aantrekkelijke en minder aantrekkelijke kanten. De Euregio is qua geografisch gebied en qua aantallen bedrijven een relatief kleine markt vergeleken met wereldmarkten. Afnemers en aanbieders zijn vlakbij, vragen c.q. leveren de juiste kwaliteiten. Vooral de levertijden alsmede de leveringsbetrouwbaarheid worden als een zeer positief punt genoemd. Taal- en cultuurverschillen lijken geen rol meer te spelen wanneer bedrijven eenmaal over de landsgrenzen heen zaken (zijn gaan) doen.