Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Referendum in Bolsward
Uitzenddatum: Do. 19 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Dirk Mostert



In het Friese Bolsward werd al in 1952 een referendum over de Europese grondwet gehouden. De bevolking stemde in die tijd massaal voor. Het geloof in Europa was vlak na de Tweede Wereldoorlog onwaarschijnlijk groot vergeleken met nu. De volksstemming van toen speelt een grote rol in de huidige campagne.

Proef-referendum
Naast Bolsward werd er op 17 december 1952 ook een proef-referendum in Delft gehouden. Het initiatief kwam van de Europese Beweging Nederland. De keuze voor Delft en Bolsward was gebaseerd op stembusresultaten van de Tweede-Kamerverkiezingen en de bevolkingssamenstelling uitgesplitst naar kerkgenootschap. Die stonden model voor de rest van Nederland.

Groots
Het gemeentebestuur van Bolsward wilde de inwoners in 1952 enthousiasmeren voor het idee van Europa en pakte de campagne groots aan. âAl wekenlang is het uitvoerend comité van de Nederlandse Raad der Europese Beweging bezig om de animo voor de stemming op te wekken,â schreef het Nieuwsblad van het Noorden op in december 1952. âVooraanstaande sprekers hebben onverbloemd propaganda gemaakt (â¦) voor een verenigd Europa.â

Voor de grondwet
De campagne had zijn effect: de opkomst was 88 procent en 97 procent van de kiezers stemde vóór een Europese grondwet.

Subsidie
O. Vellinga en M. Beers van Bolswards Belang roepen nu de bevolking in hun woonplaats op om vóór de Europese Grondwet te stemmen. De lokale partij kreeg 7608 euro subsidie om campagne te voeren. In Netwerk een gesprek met O. Vellinga en M. Beers, en met A. van der Meer. Zij was destijds 25 jaar en stemde hartstochtelijk âjaâ. Nu heeft ze haar twijfels over het referendum van 1 juni.

Discussie over de grondwet
Op discussie.nl kunt u meediscussiëren over de wenselijkheid van een Europese Grondwet.