Novib

Make trade Fair Roadshow door Nederland

De Make Trade Fair Roadshow van Novib, Oikos en verschillende regionale COS-sen trekt zeven maanden lang rond in Nederland om mensen te informeren over de gevolgen van oneerlijke handel en om handtekeningen te verzamelen voor de Big Noise-petitie voor eerlijke handel.

De Roadshow laat met name de nadelige gevolgen zien van de Amerikaanse katoen- en de Europese suikersubsidies op het leven van miljoenen boeren in Afrika en Azië.

Begin april had Nederland in Den Haag de wereldprimeur met de start van de Make Trade Fair Roadshow. In zoân 25 landen over de hele wereld zullen de komende zes maanden Roadshows rondtrekken. De Roadshow zal haar tenten onder meer opslaan in o.a. Senegal, Burkina Faso, Ghana, Peru, Bolivia, Honduras, India, Bangladesh, Cambodja, Indonesië, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nederland.

De Roadshow zal in december bij de WTO-top in HongKong aankomen met naar verwachting 10 miljoen handtekeningen, die aan de voorzitter van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) worden aangeboden.

âHet doel van de Roadshow is tweeledigâ, legt Gerard Steehouwer, internationale coördinator van de Make Trade Fair Roadshow, uit. âIn ontwikkelingslanden willen we de boeren een hart onder de riem steken. Ze staan niet alleen in hun strijd voor eerlijke handel en kunnen door deze campagne hun stem laten horen. In de rijke westerse landen willen we mensen informeren over de gevolgen van oneerlijke handelsregels voor boeren in ontwikkelingslanden.â

De Make Trade Fair campagne wordt gesteund door wereldsterren als Coldplay, Bono en Desmond Tutu en in Nederland door o.a. Floortje Dessing, Katja Schuurman en Edwin Evers. Bezoekers van de Roadshow in Nederland kunnen door virtueel met Katja Schuurman en Edwin Evers op de foto te gaan de Big Noise-petitie ondertekenen. Op deze manier kan men bijdragen aan de wereldbeweging die vecht voor de hervorming van de wereldhandel.

Handel is een manier om uit de armoede te komen, maar op dit moment zijn de handelsregels ten voordele van de rijke landen. In ontwikkelingslanden moeten meer dan een miljard mensen rondkomen van minder dan een dollar per dag. De meeste van hen zijn boeren. Rijke landen subsidiëren hun boeren met honderden miljarden dollars. Hierdoor ontstaat enorme overproductie en worden overschotten tegen kunstmatig lage prijzen op de wereldmarkt gedumpt. Arme boeren in ontwikkelingslanden kunnen hier niet tegenop concurreren en kunnen niet meer van de landbouw leven.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Schema Roadshow in Nederland:

Datum

Evenement

Zaterdag 21 en zondag 22 mei

Lets meet Africa / Eindhoven

Zondag 29 mei

Dunya / Rotterdam

Zaterdag 11 juni

EO jongerendag / Arnhem

Zaterdag 11 en zondag 12 juni

Rainbowpark / Dordrecht

Zaterdag 25 juni

Waalwijk Wereldwijd

Dinsdag 28 juni

Katwijk

Vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juli

Musicmeeting / Nijmegen

Zondag 14 augustus

Zomerpark feesten / Venlo

Vrijdag 2 en zaterdag 3 september

Huntenpop / Varsselder

Zondag 11 september

Keistadfeesten / Amersfoort

Zondag 18 september

Couleur Locale / Zoetermeer


15 â 16 oktober

Wereldvoedseldag


22 oktober

Werelddag / deventer


26 november

Winter Wonder Rock / Zwolle

Donderdag 1 t/m zaterdag 24 december

Christmas Fair / Poppendamme

Bron: Novib, 18 mei 2005

Katja Schuurman en Jan Marijnissen houden niet van dumping Katja Schuurman en Jan Marijnissen houden niet van dumping (Novib)