Ingezonden persbericht


NIEUW Gekwalificeerde Elektronische Handtekening voor Beroepsbeoefenaren

Gerechtsdeurwaarders kunnen vanaf vandaag hun (beroeps)handtekening ook elektronisch zetten.

De eerste beroepsgroep die met gekwalificeerde elektronische (beroeps)certificaten gaat werken is die van de gerechtsdeurwaarders in Nederland. De bij de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) aangesloten gerechtsdeurwaarders krijgen per kantoor een beroepscertificaat aangeboden ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van de SNG.

Tijdens de algemene ledenvergadering van de gerechtsdeurwaarders op 21 mei 2005 zullen aan ruim 150 gerechtsdeurwaarders de smartcards en/of USB-tokens persoonlijk overhandigd worden door een DigiNotar-TTP-notaris.

De gerechtsdeurwaarders (waaronder tevens toegevoegd kandidaat- en waarnemend gerechtsdeurwaarders) zullen in eerste instantie e-mailberichten beveiligen (versleuteling en elektronische handtekening) en kunnen aanloggen op het intranet van de SNG. Vanaf september 2005 kunnen de gerechtsdeurwaarders met het beroepscertificaat elektronisch stukken aanbieden aan het Kadaster. Ook notarissen zullen dan elektronisch hun akten gaan aanleveren aan het Kadaster, ook door middel van een gekwalificeerde (beroeps)handtekening.

DigiNotar geeft sinds 2003 gekwalificeerde elektronische handtekeningen uit. Hiertoe is DigiNotar gecertificeerd door PriceWaterhouseCoopers en tevens ingeschreven bij de OPTA. Een gekwalificeerde elektronische handtekening is in alle opzichten gelijkwaardig aan een handgeschreven handtekening. Nu is de gekwalificeerde handtekening voor beroepsbeoefenaren aan het brede scala van mogelijke elektronische handtekeningen toegevoegd. Uit het certificaat dat is toegevoegd aan de elektronische handtekening van de beroepsbeoefenaar blijkt wie de beroepsbeoefenaar is en welk beroep deze uitoefent.

Een gekwalificeerd beroepscertificaat kan worden uitgegeven aan een vrije beroepsbeoefenaar (notaris, advocaat, gerechtsdeurwaarder, arts, et cetera). Naast de noodzakelijke controles ter vaststelling van de natuurlijke identiteit inclusief face to face controle - wordt geverifieerd in het betreffende beroepsregister of de aanvrager daadwerkelijk het opgegeven beroep mag uitoefenen. Om deze controle uit te kunnen oefenen sluit DigiNotar een overeenkomst met de betreffende beroepsorganisatie (oftewel de houder van het register).

Vondellaan 8 Tel: 00 31 (0) 251 268888
1942 LJ Beverwijk Fax: 00 31 (0) 251 268800
The Netherlands http://www.diginotar.nl