Gemeente Amsterdam

Presentatie Thuis/At Home

11 mei 2005
---
webmaster

Thuis/At home wordt op zaterdag 21 mei van 16.00-19.00 uur gepresenteerd met een symposium in de Zuiderkerk. Daarbij opent op deze dag in de Zuiderkerk een expositie van Kees Hummel met foto's uit het boek (21 mei t/m 2 juli).

Hof van Hoytema, appartementen, Overtoomse veld, Amsterdam

"De architect die woningen ontwerpt, grijpt diep in het leven en in het `thuis' van de bewoners in. Hij zou dus goed op de hoogte moeten zijn van wat `thuis' voor mensen betekent", aldus Heren 5 architecten in de inleiding van hun nieuwe boek Thuis/At home. Met deze nieuwe publicatie brengt Heren 5 hun ontwerpvisie voor het voetlicht, niet op de traditionele manier van de architectuurmonografie, maar door de bewoners aan het woord te laten.

"Hingen we in de jaren '70 nog het tijdperk van de inspraak aan, waarin de onderdanige architect het potloodje vasthield terwijl de insprekende burgers riepen hoe het moest worden, vandaag de dag is deze houding doorgeslagen naar de andere kant. Het dictaat van de inspraak is vervangen door het marktonderzoek. De wensen van de bewoners worden gefilterd door het `leefstijlonderzoek'. En het resultaat is een afvlakking en versimpeling van de verscheidenheid aan wensen en dromen. Wat overblijft is het grauwe midden: woonomgevingen als `patat en cola': het wordt het meest gegeten maar smaakt het minst.*"

Heren 5 denkt dat de voorkeuren van bewoners gevarieerder en genuanceerder zijn. En dus moeten variatie en nuance een belangrijk onderdeel zijn in de ontwikkeling en het ontwerp van woningen en woonomgevingen. Thuis/At home maakt duidelijk langs welke wegen de architecten van Heren 5 het `thuisgevoel' onderzoeken en rekening houden met de verschillende wensen van privacy en gezamenlijkheid van de aanstaande bewoners.

In zeven markante portretten, opgetekend door journalist Hans van der Beek (HetParool), komen bewoners van zeven door Heren 5 gerealiseerde, of nog te realiseren woningbouwprojecten aan het woord. De foto's die Kees Hummel van de bewoners en hun woningen maakte, completeren de individuele verhalen, maar hebben door hun sterke beeldtaal ook een geheel eigen zeggingskracht.

De keuze van de zeven projecten is gebaseerd op de verscheidenheid van bewoners, woonvormen en opdrachtgevers, van particulier opdrachtgeverschap tot een vinexwijk en een zorgcentrum: * Bedrijfswoning bij industriële loods, Wormer * Vinex-wijk, Floriande, Hoofddorp * Hof van Hoytema, appartementen, Overtoomse veld, Amsterdam * Compleet dorp, Vissershop, Zaanstad * Dubbele woning, Borneo, Amsterdam * Evean Lishof, zorgcentrum, Oostzaan * Villa, Vinkeveen

Thuis/At Home biedt dankzij de mooi geschreven portretten een bijna terloops inzicht in het vermogen en onvermogen van architectuur. Hiermee is het boek interessant voor een meer ingevoerd lezerspubliek (ontwerpers, onderzoekers, beslissers) omdat het een reflectie biedt op het vak van de architect, uit de mond van de wellicht meest directe en kritische deskundigen, de bewoners. Voor een algemeen publiek biedt Thuis/At home herkenbare aanknopingspunten over wonen, geborgenheid en lifestyle.

Het boek bevat een inleiding van Heren 5 architecten waarin zij hun ontwerpvisie en motivatie uiteenzetten. Voorts bevindt zich achterin een projectdocumentatie van de zeven projecten waarvan de bewoners zijn geïnterviewd en een projectenlijst van vijftien `top-projecten' van Heren 5. Een doorsnede van de enquête die Heren 5 in mei/juni 2004 hield onder 620 bewoners van de door hen gebouwde woningen is tevens opgenomen. (zie ook www.heren5.nl/nieuws/enquete)