Gemeente Helmond


---

Eerste deelplan Kwaliteitsimpuls centrum Helmond klaar

Ameidestraat heeft flinke upgrading gekregen; andere winkelstraten volgen
De Ameidestraat steekt in een fonkelnieuw jasje. De afgelopen maand is hard gewerkt aan de nieuwe bestrating, nieuwe bomen, nieuw straatmeubilair en nieuwe verlichting. Hiermee is het eerste deelplan gereed van het project dat het Helmondse centrum een forse kwaliteitsimpuls gaat geven. Komend jaar worden opeenvolgend de andere winkelstraten in het centrum aangepakt. Medio 2006 zal het huidige centrum duidelijk een nieuwe allure hebben en anders van indeling zijn. Het doel is een flinke verbetering in sfeer, uitstraling en kwaliteit van het gehele winkelhart. Op (koop)zondag 22 mei vindt s middags de officiële oplevering plaats met allerlei festiviteiten voor jong en oud in het winkelgebied.

Programma feestelijke oplevering
Het programma rond de feestelijke oplevering van de Ameidestraat op zondag 22 mei a.s. ziet er als volgt uit: om 13.30 uur is er een bijeenkomst voor genodigden in hotel Westende. Rond 14.00 uur gaat dit gezelschap in een Jan Plezier (een grote paardenspan die als de voorloper van de touringcar geldt) over de Veestraat naar de hoek Markt/Ameidestraat. Daar vindt om 14.30 uur de spectaculaire opening plaats. Verantwoordelijk wethouder B. Houthooft zal uit een 8 meter hoge Champagnefles 500 ballonnen de lucht in laten. Daarna heten alle Ameidestraat-ondernemers de bezoekers, onder het genot van een hapje of een drankje, welkom in hun vernieuwde straat en winkels.

Andere festiviteiten tijdens de middag
Naast de opleveringshandeling zijn er s middags tal van andere feestelijke activiteiten in het centrum. Zo zijn er accordeonisten die voor de muzikale omlijsting zorgen. Een popcornwagen deelt gratis zakjes popcorn uit. Op de Markt is een oude ambachtenmarkt (met onder meer een smid, een klompenmaker, een sigarenmaker enz.) en een attractieve braderie. De Jan Plezier en een kindertrein maken gratis ritjes door het centrum. Bij de terrassen staan podia waar live muziek wordt gespeeld. In de Elzaspassage is de verkiezing van Kind van het Jaar. Hierin speelt de krokodil Schnappi een prominente rol. De winkels in het centrum zijn deze zondag tussen 12.00-17.00 uur geopend. Ook de parkeergarages en fietsstallingen zijn open.

Grote centrumplan
Het centrumplan bestaat uit twee hoofddelen: het eerste, dat in 2005 en 2006 uitgevoerd wordt, gaat het huidige centrum een grote kwaliteitsimpuls geven. Het tweede, dat gefaseerd tussen 2007 en 2015 wordt gerealiseerd, is het uitbreidingsplan van de gerenommeerde Spaanse architect J. Busquets. Doel is om Helmond van een nieuw, aantrekkelijk en architectonisch aansprekend centrum te voorzien waar mensen graag wonen, werken en winkelen. Een stadshart dat past bij een plaats met de grootte van en (regio)functie als Helmond.

Kwaliteitsimpuls

Het kwaliteitsimpulsproject staat onder directie van Jan Verspaget en wordt mede uitgevoerd door het Centrummanagement Helmond, een samenwerkingsverband van gemeente, ondernemers en vastgoedeigenaren. Het project richt zich op het veranderen, verbeteren en verfraaien van het bestaande stadscentrum. Het huidige stadshart krijgt een uniforme en aantrekkelijke uitstraling, die zeker in de smaak van de moderne consument zal vallen. Het zal er toe leiden dat het winkelend publiek graag -en vaker- naar het bestaande centrum gaat en er ongetwijfeld langer zal gaan verblijven. Aandachtsvelden waar het project zich op richt zijn: bestrating, bomen en openbaar groen, openbare verlichting, straatmeubilair (banken, plantbakken), kunstwerken, het uitlichten van karakteristieke gevels, bereikbaarheid en parkeren, fietsstallingen, verbetering bevoorrading winkels, stimuleren wonen boven winkels, (sociale) veiligheid, winkelbranchering en beleid inzake uitstallingen, standplaatsen, terrassen, loketverkoop en reclame.

Planning

Dit jaar worden nog de Oude Aa, Veestraat en Kamstraat onder handen genomen. De overige straten van het centrumgebied volgen in 2006. Midden volgend jaar moeten alle kwaliteitsimpulsprojecten afgerond zijn.

---

| |