Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda

BREDA, 22 mei 2005

Politie stelt onderzoek in naar brutale poging tot diefstal

BREDA: Zaterdagmiddag omstreeks 14.00 uur vond er een brutale poging tot diefstal plaats bij een 83-jarige vrouw in haar woning aan de Brusselstraat. De vrouw zag twee vrouwen langs haar keukenraam lopen, die vrolijk naar haar lachten en zwaaiden. Toen ze hierop aanbelden bij de voordeur, deed de bewoonster de deur open. De beide dames toonden op dit moment echter hun ware aard. De eerste van de twee duwde haar hardhandig in de richting van haar badkamer en sloot zichzelf en haar slachtoffer hierin op, terwijl de tweede vrouw de woning doorzocht. Hoewel een kast werd geforceerd, is er uiteindelijk niets uit de woning verdwenen. Het slachtoffer meldde dat haar belagers een Slavisch uiterlijk hadden. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Horecagelegenheid betrapt proletarisch personeelslid

BREDA: De leiding van een horecagelegenheid in het centrum van Breda heeft zaterdagavond een 19-jarig personeelslid overgedragen aan de politie. Al geruime tijd verdween er geld van enkele medewerkers. De bedrijfsleiding besloot hierop eigenhandig een onderzoek in te stellen, waarin zaterdag de identiteit van het stelende personeelslid aan het licht kwam. De jonge Bredanaar bekende tegenover de politie zijn daden en werd in verzekering gesteld. In overleg met het Openbaar Ministerie is zondag besloten de man een AU-dagvaarding uit te reiken. Hierop is de man weer op vrije voeten gesteld, in afwachting van het oordeel van de rechter.

Politie verricht negen aanhoudingen in uitgaansleven

BREDA: Ondanks het regenachtige weer was het in de nacht van zaterdag op zondag vrij druk in de binnenstad van Breda. Tot 4.30 uur lieten de binnenstadbezoekers het weer bovendien nauwelijks parten spelen op het humeur; daarna liepen de gemoederen echter enigszins op door een stevig opstootje. In totaal werden er 9 personen aangehouden.

Om 1.30 uur werden aan de Reigerstraat een 22-jarige man uit Sint Willebrord en een leeftijdgenoot uit Made aangehouden in verband met verstoring van de openbare orde. De mannen waren na een woordenwisseling in een vechtpartij verwikkeld geraakt. Geen van hen wilde aangifte doen, waarop de beide mannen enkele uren later met een bekeuring op zak door de politie in vrijheid zijn gesteld.

Een 21-jarige man uit Ulvenhout werd omstreeks 2.15 uur eveneens aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De man was eerder op de avond al de toegang geweigerd tot een horecagelegenheid, maar kwam toch weer terug omdat hij het oneens was met deze beslissing. Ook de politie verzocht de man hierop te vertrekken. Omdat hij weigerde aan deze opdracht te voldoen en bovendien recalcitrant gedrag vertoonde, moest hij uiteindelijk worden aangehouden. Ook deze binnenstadbezoeker is enkele uren later weer op vrije voeten gesteld met een bekeuring voor het verstoren van de openbare orde.

Een 19-jarige man uit Etten-Leur kreeg omstreeks 2.45 uur op de Haven ruzie met zijn ex-vriendin. Na een poging tot bemiddeling keerde zijn agressiviteit zich tegen de politie. Hoewel hij van de politie meerdere keren opdracht kreeg weg te gaan, bleef hij de confrontatie opzoeken. Uiteindelijk werd ook hij aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde, waarna hij enkele uren later met een bekeuring op zak in vrijheid werd gesteld.

Omstreeks 4.30 uur werd de politie, die zich op de Havermarkt bevond, benaderd door een binnenstadbezoeker, die meldde dat er aan de Karrestraat flink gevochten zou worden. Ter plaatse trof de politie een 25-jarige Bredanaar bewusteloos op de grond. Volgens verklaringen van getuigen was hij met een steen op het hoofd geslagen. Dezelfde omstanders wezen een 19-jarige Bredanaar aan als dader. Tevens werden een 17-jarige Bredanaar en een 25-jarige man uit Waalwijk door de politie als verdachte aangehouden. De 25-jarige man had gescheurde kleding en diverse verwondingen, wat de politie doet vermoeden dat hij bij de vechtpartij betrokken is geweest. De 17-jarige man werd diverse malen door de politie te verstaan gegeven dat hij weg moest gaan. Hij kwam echter voortdurend weer terug, bemoeide zich met de aanhouding en ging zelfs zó ver dat hij een politieman een vuistslag uitdeelde en een kopstoot probeerde te geven. Hij werd, mede met behulp van een politiehond, echter onder controle gebracht en naar het politiebureau vervoerd.
Omdat het publiek in groten getale toestroomde en het de politie hierdoor de grootst mogelijke moeite kostte om overzicht te behouden, werd de hulp ingeroepen van een politiehond om het publiek op afstand te houden. Mede door de ontstane chaos wist een aantal verdachten vermoedelijk te ontkomen en is de politie er niet in geslaagd de personalia en verklaringen te noteren van de mensen, die daadwerkelijk van de vechtpartij getuige zijn geweest. Omdat de toedracht van de vechtpartij en de feitelijke omstandigheden nog onduidelijk zijn, hoopt de politie in het belang van het onderzoek dat deze mensen zich alsnog telefonisch (0900-8844) of in persoon bij de politie zullen melden. De 19-jarige man, die door verschillende getuigen werd aangewezen als de dader van het slaan van de steen, is zondag door de politie in verzekering gesteld. De beide andere aangehouden verdachten zijn zondagmiddag naar huis gestuurd.
Het slachtoffer van het bovenstaande is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Bij het wegrijden vond een 19-jarige Bredanaar het blijkbaar nodig tegen de ambulance te schoppen. Hij werd door de politie aangehouden voor baldadigheid. Een 19-jarige Bredanaar bemoeide zich met de aanhouding van zijn vriend en werd door de politie gevorderd weg te gaan. Ook hij bleef echter de confrontatie zoeken en werd uiteindelijk aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. Beide heren zijn na enkele uren heengezonden met een bekeuring.

In de loop van de nacht werd in de Tolbrugstraat een 51-jarige stomdronken Bredase door de politie aangetroffen. De vrouw was dermate onder invloed van drank dat ze niet eens meer kon praten. Met behulp van gegevens uit haar portefeuille heeft de politie tevergeefs getracht contact te zoeken met haar familie, waarop de vrouw uiteindelijk met een taxi op haar huisadres is afgezet. In haar tas vond de politie overigens een rijbewijs, waarvan uit onderzoek bleek dat dit nog ingevorderd moest worden. Dit is ter plaatse gebeurd.

Politie stuit op bestelbus met 10 vreemdelingen

MOERDIJK: In de nacht van zaterdag op zondag zagen medewerkers van de douane op de rijksweg A16 ter hoogte van Zevenbergse Hoek een bestelbus met Belgisch kenteken rijden, die vrijwel geheel door zijn vering was gezakt, vermoedelijk onder invloed van een hoog laadgewicht. De bestuurder werd tot stoppen gemaand. Toen de douane in totaal 10 vreemdelingen aantroffen, schakelden zij de politie in. Deze constateerden dat de verdachte, een 33-jarige bestuurder uit Charleroi, bovendien te veel alcohol genuttigd had (ruim 600 ug/l) om zijn voertuig te mogen besturen. In de bestelbus bevonden zich tien inzittenden met een oosters uiterlijk. Negen van hen lagen in de laadruimte, op en gedeeltelijk onder een grote hoeveelheid kleding. Geen van hen kon zich legitimeren of een verblijfsvergunning tonen. Hoewel de bestuurder tegenover de politie verklaarde onderweg te zijn naar een tempel in Rotterdam, is hij door de politie aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De vreemdelingenpolitie en de districtsrecherche van de politie in Breda hebben een onderzoek naar de situatie ingesteld. De tien inzittenden, die vermoedelijk afkomstig zijn uit India of Pakistan, zijn in vreemdelingenbewaring gesteld. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar hun identiteit en verblijfsrecht. De bestelbus is in beslag genomen en zal maandag door politiemensen van de technische recherche aan een onderzoek worden onderworpen.

Auteur: Manon Ostendorf