Skatebond Nederland


Persbericht Skate Bond Nederland


----------
Roy Boeve pakt in Almere eerste seizoenszege

Roy Boeve uit Kampen is zondag winnaar geworden van de skeelerwedstrijd over 42 km in Almere. Boeve klopte in de eindsprint van de kopgroep van drie zijn medevluchters Jan van Loon uit Leeuwarden, die tweede werd, en de Belg Glenn Focke die de derde plaats pakte. Het was de eerste seizoenszege voor Boeve, nadat hij de dag tevoren nog ten val was gekomen in de wedstrijd in Vorden. Zijn eerste A-wedstrijd won Boeve vorig jaar in Hoogeveen. De kopgroep vormde zich in de tweede helft van deze vijfde etappe van de Univé World on Wheels-competitie.

"Ik wist dat ik op papier de beste eindsprint van ons drieën had,'' aldus Boeve. Jan van Loon realiseerde zich dat ook en probeerde met twee ronden van 1100 meter te gaan weg te rijden bij de andere twee, maar die wisten aan te klampen. In de voorlaatste bocht verraste Boeve Van Loon door binnendoor de sprint aan te trekken. Glenn Focke, die zijn tweede skeelercarrière beleeft nadat hij in de jaren negentig was gestopt met de wedstrijdsport, toonde zich tevreden met zijn plek op het erepodium. Het drietal had hard gewerkt om weg te blijven op het winderige parcours met lange rechte stukken. Arjan Smit, die deze dag alleen ploegmaat Sjoerd Huisman bij zich had, bemoeide zich verscheidene keren met de achtervolging, maar moest genoegen nemen met de vierde plek. Ook Ingmar Berga uit Hoogeveen probeerde vergeefs het gat naar de vluchters te overbruggen. Berga was in het begin van de marathon alleen op avontuur geweest. Daarna ontstond een kopgroep met Bob de Vries (Haule), Gerjan Last (Zwolle) en Durk Fabriek (Haulerwijk). Fabriek moest de andere twee laten gaan en De Vries en Last reden een tijdje samen, maar bleven niet weg. Geert Plender uit Kamperveen behoudt de leiding in het klassement vóór Smit en Boeve. De Skatebond Nederland wil vanaf volgend seizoen vaker de marathonafstand van 42 km op de kalender zetten, zoals internationaal gebruikelijk is in de World Inline Cup en Europese marathons. De 42-km-wedstrijden zullen gedeeltelijk in de plaats komen van de aloude klassiekers.

Nienke Stenekes uit Damwoude toonde zich de sterkste bij de dames door alleen aan te komen. De Belgische Nele Armée werd op 43 seconden achterstand tweede. De derde plek was voor de Australische Angeline Thomas, die dit skeelerseizoen met vriend Michael Byrne in Nederland doorbrengt. Stenekes vormde aanvankelijk een kopgroep met Armée en Anniek ter Haar uit Dedemsvaart. Ter Haar moest zich na enige tijd laten terugzakken in de grote groep. Verrassend was dat vervolgens ook de sterke Nele Armée moest afhaken bij Stenekes. Armée bleef nog wel buiten bereik van de volggroep, waarvan Thomas de sprint om de derde plek won. Wieteke Cramer uit Heerenveen werd eerste bij de dames-2, Carla Zielman uit Steenwijkerwold tweede en Cynthia Wiessenberg uit Heerde derde. Er waren veertig vrouwen van start gegaan.

B-rijders
Junior Gary Hekman uit Gramsbergen won bij de B-rijders. Hij had samen met Christian Gert Hoen uit Wolvega, die tweede werd, ruim een halve minuut voorsprong opgebouwd. De Belg Robbie Goudesaboos veroverde de derde plek. Hekman en Hoen hadden al twee keer eerder in de race geprobeerd een kopgroep te formeren. De eerste keer zaten ook Goudesaboos en junior Dennis Spijkerboer uit Almere daarbij, de tweede keer waren Stephan Wielinga uit Wolvega en Taeke van Lingen uit Twijzelerheide betrokken bij de poging. De Belg Sven Mallezie gaat na vijf etappes aan de leiding in het klassement van de Beloftencompetitie.

C-rijders
De C-wedstrijd werd een prooi voor Rob Wessels uit Hardenberg. Hij bleef in de eindsprint Michiel Frankema uit Meppel (tweede) en Romke de Haan uit Rotterdam (derde) voor. De jury moest de wedstrijd vier ronden (van 1100 meter) voor het einde neutraliseren vanwege een valpartij van Eelco Bakermans uit Heerenveen, waardoor er een ambulance op het parcours moest komen. Bakermans, die zijn eerste wedstrijd reed en sprintte voor premies, liep verwondingen op aan onder meer kaak en kin.

Veteranen
René van der Meulen uit Kampen won evenals een dag eerder in Vorden de wedstrijd bij de veteranen. Hij voert ook het klassement om de Paul van Vilsteren-bokaal aan. Henk Lankhof uit Aalten pakte de tweede plaats, Jan Rombouts uit Dronten de derde.

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl


----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skate Bond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skate Bond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.


----------
Over de Skate Bond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl


----------
Skate Bond Nederland
www.skatebond.nl