Bond van Nederlandse Architecten

Persbericht

Amsterdam, 20 mei 2005

De beste Nederlandse studentenplannen

Directeur BNA reikt Archiprix 2005 uit

Marie Hélène Cornips, directeur van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) zal 22 mei de Archiprix 2005 uitreiken en een toelichting geven op het juryrapport in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste afstudeerplannen van studenten van de Nederlandse ontwerpopleidingen met de afstudeerrichting architectuur, stedenbouw en/of landschapsarchitectuur.

Architecten van morgen

De kwaliteit van de inzendingen is elk jaar hoog. Het Nederlandse ontwerptalent op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur is veelbelovend voor de beroepspraktijk. De BNA heeft zich ten doel gesteld de vereniging aantrekkelijker te maken voor jonge architecten en hen te helpen bij de entree in de beroepspraktijk.

Archiprix 2005

De Nederlandse ontwerpopleidingen selecteren elk jaar hun beste studentenplannen voor deelname aan Archiprix, die door een jury worden beoordeeld. De jury kent de prijzen en/of eervolle vermeldingen toe. De jury bestaat uit vier deskundigen die elk werkzaam zijn op een van de deelnemende vakgebieden, aangevuld met een theoreticus. Dit jaar zijn dit Juliette Bekkering (architectuur), Marie Hélène Cornips (beschouwing), Aglaée Degros (stedenbouw), Frits van Dongen (architectuur) en Maike van Stiphout (landschapsarchitectuur).

De 26ste editie van de Archiprix gaat zondag vanaf 14.30 uur van start met een welkomstwoord van Thijs Asselbergs, gevolgd door een toelichting op de ontwikkeling van de IJ-oevers door Ton Schaap. Aansluitend is de prijsuitreiking door Marie Hélène Cornips. Na de opening van de tentoonstelling van de plannen zullen de ontwerpers van de prijswinnende plannen tot slot een presentatie geven.