Gemeente Dordrecht


---

Minister Pechtold bezoekt Dordrecht

Vermindering administratieve lastendruk voor burgers het onderwerp

Vincent Brinkhof

Minister Pechtold van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties brengt maandag 23 mei een werkbezoek aan Dordrecht. Het werkbezoek staat in het teken van de vermindering van de administratieve lasten voor burgers. Dordrecht heeft daar een aantal goede voorbeelden van. Wethouder G. Veldhuijzen treedt op als gastheer. Drie voorbeelden komen tijdens het bezoek aan de orde: de werkwijze van het Bureau Wet Voorzieningen Gehandicapten, de automatische kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en de pilot van de Maatschappelijk Ontwikkeling, waarin de gemeente samenwerkt met maatschappelijke partners op het gebied van opvoedingsondersteuning en de bestrijding van sociaal isolement.
Voorlopige programma werkbezoek, 14.00-15.30 uur Tijdens het werkbezoek wordt aandacht besteed aan het Bureau WVG (Wet Voorzieningen Gehandicapten). Dordrecht scoort goed met de dienstverlening rondom de WVG en realiseert snelle doorlooptijden, cliëntgerichtheid en goedkopere uitvoering.

Ook verleent Dordrecht automatisch kwijtschelding van gemeentelijke belastingen met behulp van bestandsvergelijking met de Sociale Dienst. Dit scheelt burgers elk jaar opnieuw veel formulieren invullen met kopieën van bewijsstukken. Op dit moment bereikt Dordrecht 50% van de doelgroep. Het bereik kan worden uitgebreid naar ca 95% door bestandsvergelijkingen met de Belastingdienst, UWV en RDW op te zetten.

Als laatste wordt aandacht besteed aan de pilot van de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling, waarbij administratieve lastendruk wordt voorkomen door intensieve samenwerking van ketenpartners. Op het gebied van opvoedingsondersteuning en bestrijding sociaal isolement werkt de gemeente samen met maatschappelijke instellingen als Leger des Heils, Boumanhuis (verslavingszorg), De Grote Rivieren (GGZ-instelling), buurtwerk en thuiszorg.

Persconferentie met presentatie nulmeting en aanpak, 15.45 - 16.30 uur

Minister Pechtold presenteert de resultaten van het onderzoek naar de administratieve lasten die de overheid bij burgers veroorzaakt, de zogenaamde nulmeting. Aansluitend geeft wethouder Veldhuijzen zijn mening over de vermindering van de administratieve lastendruk.

Redactie
Mark de Vries
Communicatie

telefoon (078) 639 84 73

email mt.de.vries@dordrecht.nl

Informatie
Ietske Roest
Communicatie
telefoon (078) 639 89 83