Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Meer orders voor mkb-metaalbedrijven
23-5-2005

De orderpositie van ondernemers in het mkb-metaal is verbeterd. Vooral het aantal binnenlandse orders steeg sterk. Ook nam de winstgevendheid in de bedrijven weer wat toe. Voor het eerst in tweeënhalf jaar steeg de werkgelegenheid weer in de sector. De investeringsbereidheid voor dit jaar blijft echter tegenvallen. Ook heeft het mkb-metaal nog steeds last van de gestegen grondstofprijzen. Dit blijkt uit de Economische barometer van de Metaalunie over de periode oktober 2004 tot en met maart 2005.

Bij veel metaalbedrijven is de orderpositie binnenland verbeterd in het laatste kwartaal 2004 en het eerste kwartaal van 2005. Deze verbetering is een half jaar geleden ingezet maar neemt nu sterker toe. 43% van de bedrijven had meer binnenlandse orders, tegenover 32% een halfjaar geleden. Vooral de sectoren Oppervlaktebehandeling, Elektronica en Service en Onderhoud zijn positieve uitschieters.

De werkgelegenheid in de sector trekt ook iets aan. Het afgelopen halfjaar heeft per saldo 9% van de bedrijven medewerkers aangenomen. Relatief de grootste vraag naar nieuwe medewerkers komt uit de sector Service en Onderhoud. In deze sector is bijna de helft van de bedrijven op zoek naar personele uitbreiding.

De winstgevendheid van de metaalbedrijven is het afgelopen halfjaar verder toegenomen. Het aantal bedrijven met winst is toegenomen van circa 50% een jaar geleden tot bijna 60%. Het aantal verliesgevende bedrijven halveerde tot 10%.

Ondanks de positieve verwachtingen over de orderpositie en de bedrijfsresultaten, blijven de investeringen afnemen. Dit geeft aan dat het langetermijn-vertrouwen van ondernemers nog niet is hersteld. Mogelijk speelt hier ook een rol dat in toenemende mate werk naar het buitenland verdwijnt. Afnemers van metaalproducten besteden steeds vaker werk uit in het buitenland. Vorig jaar besteedde één op de vijf bedrijven zelf ook uit in het buitenland. Dit aantal is toegenomen tot één op de vier. De Machinebouw en de Metaalwarenindustrie zijn de sectoren die het meest uitbesteden in het buitenland.

Reageren: werff@metaalunie.nl