Gemeente Dordrecht


---

Oplevering Lange IJzeren Brug medio juli

Werkzaamheden lopen drie weken uit

Maike de Bruijn

De werkzaamheden aan de Lange IJzeren Brug zijn vertraagd. De gerenoveerde brug wordt nu op 15 juli weer in gebruik genomen. De belangrijkste reden voor het uitlopen van de werkzaamheden is, dat een aantal onderdelen van de brug in slechtere staat was dan voorzien. Het bestaande landhoofd en de aangrenzende oude kademuur weken veel af van wat er op de oude tekening aangegeven stond. Hierdoor zijn er meer duikwerkzaamheden verricht en is er tijdens de uitvoering een nieuwe constructie ontworpen.

Andere oorzaken vertraging
Niet alleen de oude kademuur en het bestaande landhoofd zorgden voor vertraging. Ook de beweegbare brugdekken verkeerden in minder goede staat. Om het bestaande materiaal (gietijzer) zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken, is er na een aantal berekeningen gekozen voor het aanbrengen van extra verstevigingen in de bestaande constructie. Deze berekeningen zijn in overleg met Monumentenzorg uitgevoerd. Een andere oorzaak voor de vertraging is het plaatsen van vier peilbuizen. Op verzoek van een omwonende is de stand van het grondwater voor en tijdens het pompen in de bouwkuip in de gaten gehouden.

Omwonenden en gebruikers van de panden in de directe omgeving van de brug ontvangen deze week een brief met informatie over de vertraging.

De Lange IJzeren Brug stamt uit 1856 en is een rijksmonument.

Redactie
Maike de Bruijn
Communicatie

telefoon 078-6398944

email m.de.bruijn@dordrecht.nl

Informatie
Johan van Loon
Projectcoördinator Stadswerken
telefoon 078-6395844