Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

Datum
23 mei 2005
Ons kenmerk
DGTL/WEG/05-003432
Doorkiesnummer

Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
2040513900
Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hieronder volgen de antwoorden op de vragen van het lid Gerkens aan de minister van Verkeer en Waterstaat over de dodehoekspiegel.


1. Wat is uw mening over het pleidooi van 3VO dat in navolging van vrachtwagens ook

bestelauto's en busjes een verplichte dodehoekspiegel moeten krijgen? Bent u bereid

dit in te voeren?


1. Mijn beleid is niet gericht op het verplichten van een dodehoekspiegel voor bestel-

auto's en busjes. Uit studies blijkt dat andere maatregelen dan dodehoekspiegels effectiever zijn om de verkeersveiligheid van bestelauto's te verbeteren, zoals snel-heidsbeperking van bestelauto's. Zo kunnen met een snelheidsbeperkende voorziening jaarlijks 15 - 26 dodelijke slachtoffers worden voorkomen, terwijl jaarlijks gemiddeld één dodelijk slachtoffer als gevolg van een dode hoek ongeval met een bestelauto valt te betreuren. Op snelheidsbeperking van bestelauto's zet ik dan ook in.


2. Kunt u aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de aanvullende waarschuwingssystemen zoals het systeem met een waarschuwingsgeluid gekoppeld aan het knipperlicht naar rechts en een systeem dat de chauffeur waarschuwt indien er iets rechts van de vrachtwagen staat of ertegenaan zit?
Bent u bereid om samen met de verzekeraars het gebruik van deze systemen verder te bevorderen?


2. De systemen die u noemt laat ik momenteel tezamen met nog een aantal andere systemen, in de praktijk testen in het kader van het project DEARTRUCK (DEtection ARound the TRUCK), waarvoor ik op 27 april j.l. de aftrap heb gegeven. Uit de test moet blijken in hoeverre deze systemen een positieve bijdrage aan de verkeersveilig-heid kunnen geven. De resultaten van deze test komen na de zomer beschikbaar. Voor de systemen die met een positief resultaat uit de test komen onderzoek ik hoe bevorderd kan worden dat deze systemen op vrachtauto's worden aangebracht.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs


-----------------------
De Telegraaf, 26 april 2005.

Aanhangsel-Handelingen nr. 1472, vergaderjaar 2003-2004