Ingezonden persbericht


'Auteursrecht in beweging'
Donner breekt lans voor auteursrecht

Amstelveen, 23 mei 2005 - "Collectieve beheersorganisaties zouden samen moeten gaan werken aan de inrichting van een digitaal loket", zo gaf Minister Donner vandaag aan in zijn speech tijdens de bijeenkomst 'Auteursrecht in beweging' in de Schouwburg te Amstelveen. De bijeenkomst vond plaats in het kader van de Jaarvergadering van Buma/Stemra in bijzijn van 300 muziekauteurs, muziekuitgevers, vertegenwoordigers uit de muziekbranche en overheid. Muziekauteurs Freek de Jonge en Robert Jan Stips, recente winnaars van de door Buma gesubsidieerde Annie M.G. Schmidtprijs, zorgde met de uitvoering van o.a. hun winnende compositie 'vergeet mij niet', voor de muzikale omlijsting.

Donner onderstreepte in zijn speech het belang van de oprichting van een internetpagina, waar bedrijven onder opgave van hun gegevens en gebruik kunnen nagaan hoeveel geld ze op jaarbasis kwijt zijn aan bijvoorbeeld audiovisuele rechten bij de keuze voor een bepaald exploitatiemodel. Directievoorzitter Cees Vervoord reageert positief: "Een dergelijk loket zou als daaraan in het bedrijfsleven behoefte mocht bestaan, kunnen bijdragen aan meer transparantie en gebruikers er bewuster van kunnen maken dat men een goed met economische waarde gebruikt." Donner sloot zijn speech af met de mededeling dat er gewerkt wordt aan een wetswijziging die de handhaving van het intellectueel eigendomsrecht verder moet versterken. Daarmee kunnen rechthebbeanden straks efficiënter en slagvaardiger optreden tegen piraterij.

Transparantie
Het is voor de eerste keer sinds de oprichting van Buma (1913) en Stemra (1936) dat de Algemene Leden Vergadering van Buma/Stemra werd uitgebreid met een openbaar gedeelte. Tekstschrijver en voorzitter Jan Boerstoel, die de bijeenkomst opende, onderstreepte in zijn speech het belang van transparantie. "In deze tijden waarin nieuwe technologie leidt tot nieuwe vormen van muziekgebruik, is het voor Buma/Stemra van groot belang de openheid over het muziek rechtenbeheer verder te vergroten en bij te dragen aan meer inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van het beheren van auteursrechten", aldus Boerstoel. "Het is ons doel om, namens 16.000 componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers het muziekgebruik zoveel mogelijk te stimuleren. Tegelijkertijd kan het niet zo zijn dat de muziekgebruiker zich aan het auteursrecht ontrekt."

Lage kosten
Buma/Stemra doet het in de markt van collectief rechtenbeheer goed. Uit de jaarcijfers over 2004 blijkt dat de organisatie opnieuw in staat is gebleken de geïnde bedragen voor muziekgebruik volledig aan de auteur beschikbaar te stellen, ondanks de grote terugloop aan inkomsten ten gevolge van de dalende CD verkoop. Eén van de succesfactoren is de handhaving van het lage kostenniveau. Dankzij een goed resultaat uit de beleggingen en een in 2004 succesvol afgeronde reorganisatie, zit de organisatie op een kostenniveau van circa 11% van de omzet daar waar het gemiddeld kostenniveau van vergelijkbare rechtenorganisaties in de wereld rond de 20% ligt. Daarmee behoort Buma/Stemra tot een van de meest efficiënte muziekrechten organisaties in de wereld. Met de volledige implementatie van een nieuwe IT-systeem in 2005, wenst de organisatie haar kostenniveau over 2005 nog verder terug te kunnen brengen. Op deze wijze hoopt Buma/Stemra de optimale verdeling richting de rechthebbenden te kunnen blijven garanderen, ondanks een verdere terugloop aan inkomsten ten gevolge van de toename van illegaal muziekgebruik via internet.

Buma/Stemra
Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van

muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en
muziekuitgeverijen. Buma/Stemra voert haar diensten op een zakelijke en efficiënte wijze uit via belangenbehartiging en dienstverlening met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijk kosten. Buma/Stemra beschermt het muziekauteursrecht en ondersteunt het cultureel (nationaal) muziekproduct. Het is daarmee een organisatie die méér doet dan de exploitatie van muziekauteursrechten alleen.


---

Noot voor de redactie (