Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

24/05/05 Jubileumbezoek Koningin aan Limburg

Hare Majesteit de Koningin brengt in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum dinsdag 24 mei een bezoek aan Limburg. De Koningin bezoekt in deze provincie Maasstricht, Simpelveld en Kerkrade. Op de Universiteit Maastricht maakt de Koningin kennis met ontwikkelingen op het gebied van medische technologie. In Simpelveld oriënteert de Koningin zich op toeristische ontwikkelingen in Parkstad Limburg. In Kerkrade wordt zij onthaald op een prelude van het Wereld Muziek Concours en bezoekt zij het museum voor industrie en samenleving Industrion.

De Koningin wordt om 13.30 uur door de Commissaris van de Koningin, mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst, verwelkomd bij het Gouvernement te Maastricht. Op het bestuurseiland spreekt zij met het College van Gedeputeerde Staten over de ontwikkelingen van Limburg in de afgelopen vijfentwintig jaar en de visie van de provincie op de toekomst.

Per koninklijke bus komt de Koningin om 14.25 uur aan bij de Universiteit Maastricht. Bij dit bezoek staan de ontwikkelingen in de (bio)medische technologie centraal. De universiteit werkt op dit gebied nauw samen met Technische Universiteit Eindhoven en het bedrijfsleven. De Koningin krijgt uiteenzettingen over experimentele cardiologie, onderzoek naar voedingsstoffen en molecular imaging, een nieuwe technologie om moleculaire processen in het lichaam zichtbaar te maken. Tot slot woont de Koningin een deel bij van een bijeenkomst van een onderwijsgroep over levenswetenschappen (Life Sciences).

De Koningin komt om 15.50 uur aan in Simpelveld. In de voormalige mijnstreek wordt de Koningin ingelicht over de toeristische ontwikkelingen in de regio. In de historische stationsrestauratie van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij geven de vrijwilligers die de stoomtrein gaande houden een uiteenzetting over hun werk. Daarna maakt de Koningin een rit naar Kerkrade over het Miljoenenlijntje, waarvan de naam is ontleend aan de hoge aanlegkosten van dit spoorlijntje tussen Schaesberg en Simpelveld, in de eerste helft van de vorige eeuw.

Bij aankomst in Kerkrade om 16.30 uur wordt de Koningin onthaald op een prelude van het Wereld Muziek Concours, dat enkele weken later in de stad plaatsvindt. Het muziekconcours is het belangrijkste internationale festival voor blaasmuziek. De Stichting WMC Kerkrade, opgericht in 1951, zet zich met festivals en projecten in voor de ontwikkeling van de internationale blaasmuziek. Voor de Koningin treden onder meer op Showband Antonius uit Brunssum, het Limburgs Fanfare Orkest, een djembé-ensemble, de dansgroep van muziekschool Kerkrade en de jachthoornblazers Sint Hubertus Nieuwenhagen.

Tot slot bezoekt de Koningin om 16.50 uur in Kerkrade Industrion, museum voor industrie en samenleving. Tijdens een rondleiding door het museum wordt onder meer stil gestaan bij een mijnbouwscène, de afdeling chemie en een metaalwerkplaats uit 1930. Schoolklassen uit Kerkrade, Treebeek en Ittervoort zijn in het museum bezig met onderwijsprojecten. Leerlingen van Sint Jan Baptist, een school voor kinderen met een verstandelijke beperking, tonen de Koningin een door hen zelf vervaardigde troon, in het kader van een landelijk project van het Ministerie van Onderwijs over democratie en Koningschap. Het bezoek van de Koningin aan Limburg eindigt om 17.30 uur.