Provincie Limburg

Bezoek Koningin Beatrix in het licht van historie en vooruitgang Hare Majesteit de Koningin bezoekt dinsdagmiddag 24 mei a.s. de

Provincie Limburg ter gelegenheid van haar 25-jarig ambtsjubileum. Voor het publiek is ruim de gelegenheid om Hare Majesteit welkom te heten. Het bezoek aan Limburg maakt onderdeel uit van een landelijke tour aan alle twaalf provincies. Deze provinciebezoeken zijn, naast allerlei andere evenementen, de rode draad in het jubileumjaar van de Koningin. Op de provinciale website www.limburg.nl staat het volledige programma van het koninklijk bezoek op 24 mei.

Het programma in Limburg start met de aankomst van Hare Majesteit om 13.30 uur bij het Gouvernement te Maastricht. De Koningin gaat te voet over de brug naar de ingang op het bestuurseiland, onder begeleiding van een muzikale felicitatie van de Koninklijke Harmonie Maastricht. Aan weerskanten van de brug en op het bestuurseiland is publiek van harte welkom. In het Gouvernement tekent Hare Majesteit het gouden boek van de Provincie Limburg. Daarna gaat zij in gesprek met het College van Gedeputeerde Staten over de ontwikkelingen van Limburg in de voorbije vijfentwintig jaar en een visie op de komende vijfentwintig jaar.

Na het gesprek met het College van GS wordt de Koningin om 14.25 uur opgewacht bij de Universiteit Maastricht door burgemeester Gerd Leers, onder een muzikaal welkom door Tuna Universitaria de Maastricht, een liederengroep van de universiteit Maastricht naar Spaanse traditie. Bij het bezoek aan de Universiteit staan voor een belangrijk deel de ontwikkelingen centraal op het gebied van (bio)medische technologie. Zo wordt aandacht besteed aan experimentele cardiologie, onderzoek naar voedingsstoffen en aan molecular imaging. Het laatste betreft een nieuwe technologie om moleculaire processen in het lichaam zichtbaar te maken. De samenwerking van de UM met de Technische Universiteit Eindhoven en met het bedrijfsleven krijgt bijzondere aandacht. Tenslotte woont Koningin Beatrix kort een onderwijsgroep bij. Er wordt uitleg gegeven over het onderwijs in de levenswetenschappen (Life Sciences).

In het vervolg van het programma wordt aandacht geschonken aan de toeristische ontwikkelingen in de vroegere mijnstreek. Daartoe vertrekt Hare Majesteit per koninklijke bus om 15.15 uur van de Universiteit richting Simpelveld waar zij om 15.50 uur onder publieke belangstelling wordt verwacht op het pleintje voor het station van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. De Koninklijke Philharmonie Bocholtz feliciteert de Koningin muzikaal, waarna zij in het station het gastenboek van de gemeente Simpelveld tekent. Vrijwilligers van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij bieden Hare Majesteit vervolgens aan het loket een treinkaartje aan voor een rit over het zogenoemde miljoenenlijntje. Voordat de Koningin vertrekt wordt zij in de historische stationrestauratie door de vrijwilligers geïnformeerd over hun werk voor de bijzondere spoorlijn.
Om 16.00 uur wordt de Koningin uitgenodigd om naar perron 1 te gaan, waar Waterscouting Beatrix Roermond klaarstaat voor een felicitatie. Ook rijdt gerestaureerd treinmaterieel voorbij. Op perron 2 en 3 zijn belangstellenden van harte welkom.

Vanaf perron 1 vertrekt de Koningin om 16.10 uur per stoomtrein naar Kerkrade. In de trein vinden gesprekken plaats met Hare Majesteit over de toeristische ontwikkelingen in Zuid-Limburg en de veranderingen in de vroegere Mijnstreek.

Bij aankomst in Kerkrade op het voorplein van Museum Industrion om 16.30 uur ontvangt Koningin Beatrix een voorproefje van het enige weken later beginnende Wereld Muziek Concours. Optreden zullen Showband Antonius uit Brunssum, het Limburgs Fanfare Orkest, een djembé-ensemble en dansgroep van muziekschool Kerkrade en tenslotte de jachthoornblazers Sint Hubertus Nieuwenhagen. Voor het aanwezige publiek vinden rondom aankomst en vertrek van Hare Majesteit meerdere optredens plaats.

Als laatste onderdeel van het programma bezoekt Hare Majesteit om 16.50 uur het Museum voor Industrie en Samenleving Industrion. Hier ondertekent zij ook het gastenboek van de gemeente Kerkrade. Tijdens de tour door het museum wordt stil gestaan bij een mijnbouwscène, de afdeling chemie en een metaalwerkplaats uit 1930. Schoolklassen uit Kerkrade, Treebeek en Ittervoort zijn in het museum bezig met het uitvoeren van projecten. Bij een antieke drukpers wordt ter afsluiting van het bezoek ter plekke een speciale oorkonde samengesteld en aangereikt aan Hare Majesteit.
Tenslotte bezoekt Koningin Beatrix nog een wisselexpositie in de benedenverdieping en het laboratorium waar kinderen werken aan geëxposeerde toestellen.
Sint Jan Baptist, een school voor leerlingen met een verstandelijke beperking, tonen de Koningin een door hen zelf vervaardigde troon, in het kader van een landelijk project van het Ministerie van Onderwijs over democratie en Koningschap.

Na een afsluitende bijeenkomst in de Brasserie van het Industrion vertrekt Hare Majesteit om 17.25 uur per auto naar Maastricht Aachen Airport, waar zij rond 17.50 uur wordt verwacht om per vliegtuig weer te vertrekken.

29-4-2005 16:00