Gemeente Helmond


---

Spetterende finale normen en waarden-Rapbattle Helmond

Met optredens van landelijke sterren: Aukje van Ginneken, K-Liber en Altin

Op dinsdag 24 mei is het zover. Dan strijden twaalf finalisten om de winst van de Helmregels-Rapbattle 2005. De Helmondse jeugd is de afgelopen maanden in de ban geweest van deze hiphopwedstrijd. De oproep begin dit jaar om een raptekst te schrijven over het onderwerp respect leidde tot groot enthousiasme: 110 inzendingen van in totaal 300 jongeren. Er zijn afgelopen maand vijf voorrondes gehouden die twaalf finalisten hebben opgeleverd. De finale wordt een avondvullend programma met optredens van K-Liber (bekend van hun hit Viben) en het opkomend raptalent Altin. Aukje van Ginneken (bekend van GTST) verzorgt de presentatie. De eindstrijd begint om 19.30 uur in Poppodium Plato, Molenstraat 123. Gratis kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Stadswinkel.

Helmregels
De Rapbattle 2005 wordt georganiseerd door de gemeente Helmond en het Kunstencentrum Helmond (KCH). Deze rapwedstrijd maakt onderdeel uit van de Helmregelscampagne. De Helmregels zijn breedgedragen Helmondse waarden en normen die in overleg met een groot aantal inwoners zijn vastgesteld. Omdat de Helmregels ván en vóór de Helmonders zijn, loopt er op dit moment een publiciteitscampagne waarin duidelijk aansluiting wordt gezocht met de Helmonders. Er zijn in totaal vier campagne-onderdelen. Op dit moment loopt de derde -zeer actuele- campagne Respecteer elkaar, met de Rapbattle als belangrijk speerpunt.

X-factor
De Rapbattle gaat over respect. Alle deelnemers hebben op een speciale Respect-beat een Nederlandstalige tekst gemaakt op het thema Yo, hou op met dissen. Afgelopen maand hebben zij, gebaseerd op de Idols-formule, in vijf voorrondes auditie gedaan. Een deskundige jury heeft 10 finalisten geselecteerd op basis van de criteria: tekst, persoonlijkheid (X-factor) en de manier van optreden (performance). Aangezien het niveau van sommige deelnemers dermate hoog was, heeft de jury besloten om twee deelnemers een wild card toe te kennen voor de finale. Voorzitterr van de jury Herbie Guldenaar over het aanwezige talent : Er zijn enkele finalisten die het in de muziekwereld echt kunnen maken. Ik ben onder de indruk geraakt van sommige optredens.

Finalisten bont gezelschap
De finalisten vormen een gevarieerd gezelschap. Het betreft allochtone en autochtone jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot 21 jaar. Er zijn zowel solo- als groepsoptredens. Sommigen hebben zich via de website ingeschreven en anderen doen mee via school of het jongerenwerk. De deelnemende scholen beslaan het gehele voortgezet onderwijsveld: speciaal onderwijs, VMBO, HAVO, VWO en ROC. Al met al een kleurrijk en getalenteerd deelnemersveld. De hoofdprijs bestaat uit een cheque van 500 euro en het maken van een eigen professionele videoclip.

Gratis kaartjes
Er wordt een aantal kaartjes via de deelnemende scholen verspreid. Daarnaast zijn er ook gratis entreebewijzen verkrijgbaar bij de gemeente. Geïnteresseerden kunnen vanaf maandag 2 mei a.s. maximaal twee toegangsbewijzen per persoon afhalen bij de receptie in de Stadswinkel in Boscotondo. Let wel: er is een beperkt aantal kaartjes beschikbaar. Dus: Op=Op. De Stadswinkel is op 4 en 5 mei in verband met Hemelvaart gesloten.

Helmonds Poppodium Plato

De Rapbattle past in het streven van het KCH om het poppodium Plato vaker te laten gebruiken door Helmondse muzikanten. Plato moet een poppodium worden voor zowel grote nationale en internationale acts, als ook voor Helmondse pop- en rockmuzikanten. De voorrondes van de rapbattle zijn de eerste in een reeks optredens van Helmondse amateur- en semi-professionele muzikanten die het komende jaar op deze popbühne gehouden worden.

---

| |