Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

NEVER AGAIN tentoonstelling in Rotterdam: Beleg van Leningrad 1941-1944

Beleg van Leningrad 1941-1944

Archieffoto's Beurs-WTC en Stadhuis Rotterdam

In het kader van '60 jaar bevrijding' toont Rotterdam, zusterstad van Sint-Petersburg (voorheen Leningrad), met een indrukwekkende tentoonstelling de verschrikkingen van de oorlog. Archieffoto's van het beleg van Leningrad tonen mensonterende levensomstandigheden en onmenselijke situaties in ongewoon ontroerende beelden. De veelzeggende titel 'Never Again' vat de inhoud en doelstelling van deze tentoonstelling krachtig en doelgericht samen.

Gedurende 900 dagen en nachten, tussen september 1941 en januari 1944, hebben de inwoners en verdedigers van Leningrad zich verzet tegen een wrede agressor. Woorden kunnen nauwelijks omschrijven wat gewone mensen hebben doorgemaakt: massale sterfte door uithongering, temperaturen van min 40°, voortdurende bombardementen en beschietingen, de angst in de ogen van hun kinderen. Met ongekende moed en geesteskracht én ten koste van 1 miljoen levens hebben de inwoners van toenmalig Leningrad deze beproeving doorstaan en zijn zij erin geslaagd de vijand uit hun stad te weren.

De tentoonstelling 'Never Again' vertelt het leven van gewone mensen onder de erbarmelijke omstandigheden van een blokkade. In Rotterdam, een stad die ook nog steeds de littekens van de oorlog draagt, zullen beelden tonen wat niet met woorden is te omschrijven.

24 mei t/m 9 juni 2005

Beurs-WTC Rotterdam, Beursplein 37

Stadhuis Rotterdam, Coolsingel 40

Voor meer informatie en foto's: WWW.NEVERAGAIN.NL

Vanaf 22 juni is de tentoonstelling te zien in Antwerpen, eveneens een zusterstad van Sint- Petersburg.

Met dank aan: Information Agency RIA Novosti Russia, Artgroup International Belgium, The Permanent Representation of the Russian Federation to the European Communities, Embassy of The Russian Federation in The Netherlands, Beurs-WTC Rotterdam, Gemeentebestuur Rotterdam.

Aangeboden door Russisch Cultureel Centrum Amsterdam.

E I N D E P E R S B E R I C H T



Ingezonden persbericht