Gemeente Leeuwarden

Afvalloterij in Vrijheidswijk

Bron: Gemeente Leeuwarden (12-05-2005) Op 24 mei 2005 wordt in de Vrijheidswijk een prijs verloot van EUR 282. Dit is net zoveel als een meerpersoonshuishouden per jaar betaalt aan afvalstoffenheffing. In de week voor de afvalloterij krijgen alle huishoudens in de Vrijheidswijk een label in de brievenbus die zij aan hun grijze container of huisvuilzak kunnen vastmaken. De afvalloterij is een onderdeel van de weddenschap die de Vrijheidswijk op 29 november 2004 met de gemeente is aangegaan. Om de weddenschap te winnen moeten inwoners van de Vrijheidswijk in een jaar tijd 12,5% minder restafval (afval in de grijze minicontainer of in de vuilniszak) maken. Alle inwoners van de Vrijheidswijk kunnen meehelpen om de weddenschap te winnen door het afval goed te scheiden. Lukt dit dan wint de wijk EUR 12.500. Dit geld is bestemd voor een goed doel in de wijk.

Hoe kunnen de inwoners van de Vrijheidswijk meedoen? Inwoners van de Vrijheidswijk die kans willen maken op deze prijs, moeten het volgende doen:

1. Zorg dat het afval zo goed mogelijk gescheiden is. Er moet geen afval in de grijze container of huisvuilzak zitten dat er niet in hoort.

2. Schrijf op de achterkant van het label : naam, adres en telefoonnummer!!!!!!!!!!!!!

3. Bevestig dit label aan de grijze minicontainer of huisvuilzak.
4. Bied grijze container of huisvuilzak op 24 mei 2005 's morgens vóór 7.30 uur aan.

Hoe moet het afval worden aangeboden? Op 24 mei 2005 kunnen de grijze containers in de Vrijheidswijk op de normale manier en plek aan de weg worden gezet. Voor huisvuilzakken worden de avond van tevoren speciale containers uitgezet, waarin de huisvuilzakken met labels gedaan mogen worden. Deze speciale containers zijn herkenbaar aan de poster die erop zit. Hierop wordt deze afvalloterij aangekondigd.

Hoe gaat het verder in zijn werk?
Van alle grijze containers en huisvuilzakken met labels die worden aangeboden worden willekeurig tien gekozen. Alle andere grijze minicontainers containers en huisvuilzakken worden daarna geleegd of opgehaald door Omrin, net als op een gewone inzameldag.

De tien gekozen containers en/of huisvuilzakken worden apart gehouden en naar Omrin gebracht. Bij Omrin worden de containers/huisvuilzakken omgekeerd en wordt gekeken wat er in zit. Degene die het afval het beste heeft gescheiden en dus zo weinig mogelijk dingen in de container of huisvuilzak heeft die er niet in thuishoren, wint de prijs.

De prijswinnaar krijgt bericht van de gemeente. Ook zal via de krant Huis aan Huis worden aangegeven wie de prijs heeft gewonnen.

Wat hoort niet in de grijze container of huisvuilzak? Niet in de grijze container of huisvuilzak horen: groente-, fruit- en tuinafval, oud papier, glas, textiel, klein chemisch afval, asbest, grof afval, materiaal voor de kringloopwinkel Estafette, wit- en bruingoed, autobanden, grof snoeiafval, bouw- en sloopafval en wegwerpluiers. Ander afval hoort wel in de grijze container.

Meer informatie over welke soorten afval er zijn, hoe deze gescheiden kunnen worden en waar u het afval kwijt kunt, is te vinden in uw afvalkalender. Daarnaast kunt u ook een kijkje nemen op www.leeuwarden.nl of www.omrin.nl.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de actie of de inzameling van afval, dan kunt u contact opnemen met Omrin, telefoonnummer 0900 210 02 15.